Gerard Broer exposeert zijn geabstraheerde en gefingeerde landschappen in De Boskamp.
Gerard Broer exposeert zijn geabstraheerde en gefingeerde landschappen in De Boskamp. (Foto: )

Broer: 'Ik wil kijkers aan denken zetten'

Epe - De Vaassense kunstenaar Gerard Broer exposeert tot eind januari met bijzondere werken in het Eper woonzorgcentrum De Boskamp. Het kleurrijke werk valt op door de aparte combinatie van technieken: het scheuren van papier, het snijden van karton en het toepassen van pastelkrijt. "Het levert composities op van geabstraheerde en gefingeerde landschappen in kleuren die je niet direct in het echt zult aantreffen. Wat je in het werk ziet, laat ik graag aan de kijker over. Ik wil hen aan het denken zetten."

(door Dennis Dekker)

Het publiek mag zelf bepalen wat de werken van Broer voorstellen. Daarom geeft hij zijn werken ook geen naam. "Ik ben geen liefhebber van het personificeren van 'een ding'. Ik wil in mijn werk mensen niet bij de hand nemen en op bepaalde gedachten brengen. De betekenis is niet belangrijk. Vorm en kleur des te meer.''

Het werken aan de serie is volgens de Vaassenaar 'experimenteren geweest met materialen'. "Het was een ware ontdekkingsreis. Steeds weer kwam ik er achter wat materialen doen als je ze scheurt en of snijdt."

Broer kwam al heel vroeg in aanraking met kunst en schilderen. "Op mijn kleuterschool in Meppel heb ik samen met ander leerlingen onder leiding van de schilderes Stein Eelsing gewerkt aan een muurschildering in een speellokaal."

Het werk dat in de Boskamp hangt, dateert van voor 2016, zo vertelt Broer. "Door de vervelende ziekte artrose ben ik niet meer in staat om nieuw werk te maken. Voorheen woonde ik in Coevorden. Daar had ik een eigen atelier. Maar na operaties aan mijn hand is de situatie helaas niet verbeterd. Dus ik ben noodgedwongen gestopt."

De werken van Broer hebben steevast een vaste grootte van 50 bij 70 centimeter. Een ideale maat voor zijn collages, vindt hij. "Als je groter gaat werken, verdwaal je in het werk of je verliest het totaal uit het oog.'' Zijn inspiratie komt uit zijn passie voor landschaps- en architectuurfotografie. De foto's brengen hem steeds op nieuwe ideeën. Ook foto's uit kranten zijn een bron van inspiratie. Broer: "Ik abstraheer fotografische beelden naar verbeeldingen in karton, papier en pastelkrijt.'' Welke kunstenaar hem blijft inspireren? "Dat is toch Jeroen Krabbe. Ik heb veel van hem 'gestolen', vooral zijn gebruik van kleuren." De inmiddels gepensioneerde Broer heeft altijd al iets met kunst gehad. Na zijn studie was hij dertig jaar werkzaam bij Teleac, waar hij kunstgerichte programma's maakte. Hij krijgt graag respons op zijn werk, reacties op zijn collages vindt hij leuk om te horen. Maar de Vaassenaar kan ook tegen kritiek: "Als mensen iets niet mooi vinden, dan heb ik het niet voor hen gemaakt.''

De gratis toegankelijke expositie in het woonzorgcentrum aan de Albert Schweitzerlaan 25 is tot eind januari dagelijks te bezoeken.

Dennis Dekker
Meer berichten