Volgens wethouder Hospers is wel behoefte aan meer vrijwilligersvervoer maar Gerhard van der Worp gaat niet verder met OV-Hattem
Volgens wethouder Hospers is wel behoefte aan meer vrijwilligersvervoer maar Gerhard van der Worp gaat niet verder met OV-Hattem (Foto: Veluws Nieuws )

Eigen OV-Hattem is niet haalbaar

Hattem - Een eigen OV-Hattem om met name het routegebonden vervoer te regelen, is niet realistisch. Tot die conclusie komt Gerhard van der Worp na overleg met wethouder Martijn Hospers. "Ik kreeg veel steun van de wethouder maar alles overwegende is een eigen OV-Hattem niet haalbaar", zegt van der Worp.

(door door Jan Nitrauw)

Hij benaderde deze zomer het college van B en W met het idee om een stichting OV-Hattem op te richten. "Mijn handen jeukten na alle berichten over de soepzooi die er bij Plus OV van is gemaakt. Hattem is kleinschalig en dat zouden we ook in eigen beheer zonder zo'n dure directie moeten kunnen doen", aldus van der Worp.

Zijn idee werd door wethouder Martijn Hospers welwillend ontvangen. "Vanuit de gemeente hebben we toegelicht wat voor ons belangrijk is in de wijze waarop het vervoer geregeld", aldus wethouder Hospers in een Algemene Raadsinformatie die maandag 14 oktober op de agenda staat van de raadscommissies.

In het gesprek met van der Worp is wel aangegeven dat het vervoer via een eigen stichting aan dezelfde voorwaarden en kwaliteitseisen moet voldoen dan bij Plus OV. "Zeker voor het routegebonden vervoer geldt dat vaste patronen belangrijk zijn voor de reizigers. Wij zien daarom het inzetten van vrijwilligers als een kwetsbaarheid in de plannen", valt in de ARI te lezen.

De wethouder benoemd nog meer vragen rond het inzetten van vrijwilligers. Zo moet ook de bereikbaarheid bij wijzigingen of onvoorziene omstandigheden geregeld zijn, is de veiligheid voor de reizigers en juiste begeleiding belangrijk. "Wij zien het oprichten van OV-Hattem dan ook niet meteen als vervanging van PlusOV", aldus de wethouder in de ARI.

Tot die conclusie is ook Gerhard van der Worp gekomen."Er was al wel een grondplan om een en ander te doen. Rijden met elektrische auto's bijvoorbeeld Maar er kwamen toch wel heel veel problemen om de hoek kijken.

Maar ook doemen er vele praktische problemen op. Voor mensen die verder weg willen, moet je aansluitend vervoer regelen als het gaat om routegebonden vervoer. Mijn uiteindelijke conclusie is dat je dit een vrijwilligersorganisatie niet allemaal aan kunt doen", meldt Gerhard van der Worp. In de ARI meldt wethouder Hospers nog wel dat er behoefte is aan (meer) vrijwilligersvervoer in Hattem. De gemeente is bereid om hierin mee te denken, zo laat de ARI weten.

Gerhard gaat dat echter niet oppakken. "In Hattem wordt ook al een en ander geregeld door de vrijwilligers van Voor Mekaar. Wet moeten elkaar ook niet in de wielen rijden. Ik voelde mij zeker gesteund door wethouder Martijn Hospers maar ik ga er niet mee verder", laat de initiatiefnemer Gerhard van der Worp weten.

Jan Nitrauw
Meer berichten