Foto:
Sport

Kletsnatte editie Gisola Emster Veldtoertocht

Emst - De negentiende editie van de Gisola Emster Veldtoertocht gaat de boeken in als de tocht met veruit de meeste regen. Begon zaterdagmorgen met motregen, maar op een bepaald moment kwam het werkelijk met bakken de hemel uit. Gevolg is dan ook dat het aantal deelnemers lager was de vorige edities. Toch hadden nog 539 deelnemers de moeite genomen om naar Emst te komen.

(door Henk Boeve)

Dirk Sloesarwy uit Woerden was één van de deelnemers op de tocht van 45 kilometer. Hij bleek controleur te zijn namens de NTFU, de overkoepelende organisatie waaronder de Gisola Emster Veldtoertocht valt.

Omdat de Emster tocht het predicaat 'Extra Goed Geregeld' heeft, wordt door een anonieme deelnemer, gecontroleerd op veel punten, zoals uitzetten van de route, veiligheid bij oversteekpunten en rustpunten. Na afloop had Dirk Sloesarwy alleen maar lof over de tocht. "Eigenlijk kan ik alleen maar het cijfer 10 geven", vertelde hij. De komende jaren blijft de Gisola Emster Veldtoertocht de boeken ingaan met dit hoogste predicaat.

Martin Wolf (53 jaar) uit De Wijk, bij Meppel, had twee vrienden Jan Timmerman (66 jaar) en Sjerp Visser (59 jaar), meegenomen naar Emst. De drie mannen fietsen wekelijks wel ergens een Veldtoertocht en in Emst reden ze de 60 kilometertocht. Ook organiseren ze zelf een Veldtoertocht in De Wijk. Zij stonden verbaasd over de uitstekende organisatie. "Alles klopte tot in de details. Prima verzorgingsposten, route uitstekend uitgepijld, veel aan de veiligheid gedaan. Alleen het weer vandaag, dat was pet", zegt Wolf.

De familie Bijlsma met hun twee kinderen waren vanuit Aalsmeer gekomen om de Gisola Emster Veldtoertocht te rijden. Vader Taeke Bijlsma (30 jaar) had zoonlief Dax (5 jaar) achter op de fiets zitten. Maar die had het door de vele regen onderweg nogal koud gehad. Dochter Mette (9 jaar) fietste zelf op een mountainbike en zonder problemen fietste zij de 30 kilometer route. Moeder Kim (39 jaar) had er helemaal geen problemen mee. Haar antwoord op de vraag wat er nog verbeterd kan worden aan de tocht: "Het weer".

Door het slechte weer was het risico van valpartijen groter, maar dat is gebleven bij één persoon die door de EHBO doorverwezen werd naar de huisartsenpost van het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn.

Volgend jaar zal de twintigste editie van de Gisola Emster Veldtoertocht verreden worden op zaterdag 17 oktober. Zie voor foto's van de afgelopen Toertocht de website.

www.hdks.nl

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden