Stichting Welzijn Hattem directeur Mathilde Stam benadrukt het belang van de dialoog. (foto: Angela van Erven)
Stichting Welzijn Hattem directeur Mathilde Stam benadrukt het belang van de dialoog. (foto: Angela van Erven) (Foto: )

Dag van de Dialoog in Hattem

Hattem - Multifunctioneel centrum De Marke is op dinsdagavond 5 november het decor voor de Dag van de Dialoog. Het thema is: 'Ontdek de ander!'. Wethouder Carla Broekhuis geeft om 19.00 uur het startsein voor de dialoog.

(door Angela van Erven)

"Door de dialoog geven we stem aan wat er leeft", geeft directeur Stichting Welzijn Hattem Mathilde Stam aan. "We waarderen verschillen en brengen mensen in gesprek met elkaar die elkaar niet vanzelf tegenkomen. Deelnemers gaan dit jaar in dialoog om andere werelden te ontdekken zonder ver te hoeven reizen. In relatie tot de Week van de Dialoog, zullen de jongerenwerkers van Stichting Welzijn Hattem en Heerde samen een tafel in Hattem en Heerde voorbereiden."

De Dag van de Dialoog is een jaarlijks terugkerend evenement waarin Nederlanders op verschillende plekken met elkaar in gesprek te gaan.

De dialoog tussen verschillende partijen is volgens Stam van belang omdat we hierdoor nieuwsgierig blijven naar de ander, die op een geheel andere wijze je blik kan verruimen.

"Het initiatief is in 2001 ontstaan, eerst in Rotterdam en in 2006 in de rest van Nederland, met als doel om verschillende culturen in Nederland dichter bij elkaar te brengen. De dialoog gaat ook verder door open te staan voor verschillen en een gesprek aan te gaan met mensen die je niet in je eigen kring tegenkomt".

Hattem neemt dit jaar voor de vierde keer deel aan de Dag van de Dialoog. Eerdere edities bleken succesvol dankzij de waardevolle gesprekken en samenwerkingen die hieruit zijn voortgekomen.

Stam: "Er zijn vriendschappen door ontstaan, bijvoorbeeld tussen buurvrouwen die elkaar voorheen niet kenden. Er is een betere samenwerking met de kerken ontstaan. Nieuwe initiatieven met RTV Hattem hebben vorm gekregen en dit jaar zoeken we de samenwerking met het jongerenwerk Heerde".

Reden voor SWH om het initiatief te nemen voor de Dag van Dialoog is omdat de samenwerking tussen mensen en verschillende groepen en netwerken niet altijd vanzelfsprekend is.

"SWH doet het niet meer alleen. Er is vanuit het Vrijwilligersplatform een aantal trekkers, waaronder Gijs Bronsveld als vertegenwoordiger van de kerken die meehelpt om deze dag te organiseren. Vorig jaar zijn we samen met RTV Hattem een initiatief begonnen voor een dialoog tussen jong en oud. Dat was een prachtige dag van verbinding. Iedereen is welkom om mee te praten."

In verband met het regelen van het aantal tafels is het wenselijk als mensen zich opgeven via info@swhattem.nl of 038-4432881.

Angela van Erven
Meer berichten