Jan de Groot, Karl Veneman, Wieger van der Veen en Gerrit Hoogers met de kast vol prijzen die het Hattems Mannenkoor afgelopen 95 jaar heeft gewonnen. Foto: Angela van Erven
Jan de Groot, Karl Veneman, Wieger van der Veen en Gerrit Hoogers met de kast vol prijzen die het Hattems Mannenkoor afgelopen 95 jaar heeft gewonnen. Foto: Angela van Erven (Foto: )

Hattems Mannenkoor 95 jaar

Hattem - Het Hattems Mannenkoor bestaat 95 jaar. Deze feestelijke gebeurtenis wordt op 16 november gevierd met een uniek lustrumconcert in de Emmaüskerk in Hattem.

(door Angela van Erven)

Het Hattems Mannenkoor speelt een belangrijke rol in de levens van Gerrit Hoogers , Karl Veneman, Wieger van der Veen en Jan de Groot. Wat de mannen gemeen hebben is dat zij vanwege hun grote inzet voor het Hattems mannenkoor in de afgelopen jaren benoemd zijn tot lid van verdienste van het mannenkoor. Alle vier zijn ze het erover eens: "Het Hattems Mannenkoor is een deel van ons leven geworden. We zouden niet zonder kunnen. Het is een geweldig koor. Het zingen staat centraal, maar de sociale contacten zijn net zo belangrijk".

Aan de keukentafel wordt teruggeblikt op de rijke geschiedenis van het Hattems Mannenkoor.

Een groep vrienden vatte in november 1924 het idee op om een neutraal mannenkoor op te richten. Besloten werd om zoveel mogelijk zangliefhebbers en zangers warm te laten lopen voor de plannen.

Op 30 november 1924 vindt de oprichtingsvergadering plaats in de zaal Jonker aan de Nieuweweg. De contributie wordt vastgesteld op 15 cent per week. Bij werkloosheid wordt er vrijstelling verleend. De heer H. van den Hooven wordt tot dirigent benoemd. De eerste repetitie vindt plaats op 2 januari 1925 in zaal Vos aan de Nieuweweg. In de loop van dat jaar wordt een nieuw onderkomen gevonden in Hotel de Boer.

Het ledenaantal bedroeg bij de oprichting 14 mannen. In het eerste jaar groeide dat uit naar 29 leden.

Een hoogtepunt in de geschiedenis van het Hattems Mannenkoor is het aanbieden van een vaandel door een dames-comité in 1928. Door de jaren heen beleefde het koor diverse hoogtepunten en werden zeker in de beginjaren vele concoursen bezocht. Bij thuiskomst stond fanfarekorps Ons Genoegen klaar om dan de mannen een serenade te brengen. In oktober 1994 neemt het koor haar eerste CD op in een kerkje in Doornspijk.

Dankzij de nestor van het koor Karl Veneman gaat het mannenkoor in 1986 voor het eerst in haar bestaan internationaal. Veneman (90) die inmiddels veertig jaar zingt bij het koor bracht zijn jeugd door in het Duitse Menden. Bij een schoolreünie komt hij een oud klasgenoot tegen die ook blijkt te zingen. Deze ontmoeting resulteerde uiteindelijk in een uitwisseling tussen het Hattems Mannekoor en de Männer Gesang Verein Cäcilia uit Hüingsen.

Ondanks zijn hoge leeftijd en hij inmiddels in Nunspeet woonachtig is, bezoekt Veneman nog trouw iedere week de repetitieavonden op de maandag in de Notenhof. "Het is een geweldig koor. Het Hattems Mannenkoor is één grote familie, we zijn allemaal vrienden. Toen ik tot lid van verdienste werd benoemd heb ik beloofd om mijn leven lang bij het koor te blijven. Ook al kan ik niet meer zingen, dan blijf ik toch lid. Ik heb mijn hart verpand aan het Hattems Mannenkoor."

Gerrit Hoogers (85) is met 62 jaar het langste lid van het mannenkoor. Maar liefst 32 jaar maakte hij deel uit van het bestuur, waardoor hij inmiddels tot erelid van het koor is gekroond. "Na mijn diensttijd wilde ik muziek maken en ben ik bij het koor gegaan. Het is een prima stel mensen waar iedereen gelijk is. Het mannenkoor is opgericht als neutraal koor. Die identiteit heeft het koor al die jaren behouden. Iedereen uit alle geledingen van de bevolking is welkom om mee te zingen. In al die jaren is de kameraadschappelijkheid hetzelfde gebleven. De afstand tussen het koor en de dirigent en het bestuur is minder formeel geworden".

De tweede bas van het mannenkoor Wieger van der Veen zingt twee-en-veertig jaren bi het koor. Daarnaast was hij 23 jaar lang bestuurslid. "Het is belangrijk voor mij om bij zo'n mooie club te horen. De sonore klank spreekt mij aan. Dat is heel anders dan bij een gemengd koor. Via het mannenkoor heb ik toen ik in Hattem kwam wonen veel Hattemers leren kennen".

Penningmeester Jan de Groot zingt veertig jaar bij het mannenkoor en raadt iedere man aan om te gaan zingen bij het koor. "Zingen ontspant en maakt blij. Nieuwe leden van jong tot oud zijn welkom bij het Hattems Mannenkoor. Een harde leeftijdsgrens kennen we niet. Belangrijker vinden wij dat mannen enthousiast zijn en gevoel voor muziek hebben. Het zingen leer je vanzelf. De andere koorleden en de dirigent helpen je op weg. Wij waarschuwen mannen wel; wie eenmaal begint met zingen en de gezellige en vriendschappelijke sfeer leert kennen, loopt grote kans dat men bij ons blijft zingen".

Het Hattems Mannenkoor telt op dit moment rond de dertig leden en staat sinds 20 jaar onder leiding van dirigent Herman Kamp.

Het repertoire van het koor is altijd erg gevarieerd geweest. Klassiek, kerkmuziek, vaderlandse liederen, gospelsongs, maar ook moderne lichte muziek, zoals musical- en popmuziek, staan op het programma. Door de vernieuwing en verbreding van het repertoire naar meer eigentijdse muziek wil het mannenkoor een groter publiek bereiken en nieuwe leden werven.

Over de toekomst van het Hattems Mannenkoor zijn de mannen duidelijk. "We gaan op dezelfde voet verder. We blijven gezellig zingen. Op naar de honderd jaar!".

Het feestelijke lustrumconcert vindt op 16 november plaats in de Emmaüskerk aan de Dorpsweg 27 Hattem. Medewerking wordt verleend door sopraan Clara de Vries, bariton Gerard Nobel en Nynke Poelsma op piano.

Het concert begint om 19.30 uur. De toegang is gratis. Na afloop is er een collecte ter bestrijding van de onkosten.

www.hattemsmannenkoor.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden