Wethouder Yasemin Cegerek gaat woensdag aan de slag in de Wereldwinkel met het inrichten van een Fair Trade Tafel.
Wethouder Yasemin Cegerek gaat woensdag aan de slag in de Wereldwinkel met het inrichten van een Fair Trade Tafel. (Foto: )

Heerde wil op weg naar Fair Trade

Heerde - Wethouder Yasemin Cegerek gaat woensdag 30 oktober een Fair Trade Tafel inrichting in de vestiging van de Wereldwinkel aan de Bonenburgerlaan in Heerde. Dat is de eerste zichtbare stap in een onderzoek of de gemeente Heerde een Fair Trade gemeente kan worden. De tafel met Fair Trade producten blijft een maand lang in de Wereldwinkel staan zodat iedereen de producten kan bekijken. Daarna wordt de tafel maandelijks ingericht door een bedrijf of organisatie.

(door Jan Nitrauw)

Het initiatief is genomen door een lokale werkgroep. Die bestaat uit Cees Blok van de Wereldwinkel, Dick Schuring van Dick&Co, Lijndert Liefers, Marten Venema en Janneke Segers.

Zij moeten er onder meer voor zorgen dat winkels duidelijk zichtbaar 'eerlijke producten verkopen', de horeca fairtrade producten serveert en dat ondernemers en maatschappelijke organisaties fairtrade producten kopen en gebruiken. Ook moet een campagne, met publieksevenementen, zorgen dat fairtrade lang in het nieuws blijft. De allereerste fairtrade-producten werden in de jaren '40 en '50 verkocht via kerken in de Westerse wereld, met als bedoeling geld in te zamelen voor mensen in arme landen.

In 1969 werd de eerste Wereldwinkel van Europa geopend in Breukelen. Veertig jaar later zijn er duizenden winkels met eerlijke handel in West-Europa. In 1988 ontstond het eerste keurmerk voor FairTrade-producten: Max Havelaar. Nog steeds leven er op de wereld ruim een miljard mensen in extreme armoede.

"Fair Trade streeft naar een wereld waarin iedereen een kans op ontwikkeling krijgt. Door te zorgen voor meer eerlijke handel, stelt Fair Trade boeren en producenten in ontwikkelingslanden in staat om zelf hun levensomstandigheden te verbeteren en te bouwen aan een toekomst voor hun bedrijf, hun familie en hun omgeving", aldus de werkgroep.

Deze bestaat uit ondernemers en ambtenaren uit Heerde en zijn gaan onderzoeken of de gemeente Heerde een Fair Trade gemeente kan worden. "Dit zou ook mooi aansluiten bij het keurmerk Cittaslow dat de gemeente al heeft. Het initiatief om Fair Trade gemeente te worden komt van de winkeliers zelf. Het college staat achter dit streven", zegt woordvoerder Marten Venema van de gemeente Heerde.

De werkgroep gaat de stappen doorlopen die nodig zijn om Fair Trade gemeente te kunnen worden. Dat is nog niet eenvoudig. Een Fair Trade gemeente moet aan diverse eisen voldoen, zoals voldoende plaatselijke winkels, bedrijven, horecazaken en maatschappelijke organisaties die Fair Trade producten verkopen of gebruiken.

www.wereldwinkelheerde.nl

Jan Nitrauw
Meer berichten