Ben Feijen zit op het podium van Kulturhus EGW. Komende zondag geeft hij daar een voorstelling over zijn leven. Foto: Dennis Dekker
Ben Feijen zit op het podium van Kulturhus EGW. Komende zondag geeft hij daar een voorstelling over zijn leven. Foto: Dennis Dekker (Foto: )

'Ik ben een beetje dat jochie gebleven'

Zwolle - Voorstelling. Het woord heeft een dubbele betekenis voor Ben Feijen uit Epe. Ja, hij staat komende zondag 10 november op het podium van Kulturhus EGW om een voorstelling te geven. Maar daarbij stelt hij zichzelf voor. "Het is al weer een tijd geleden dat ik als notaris actief was. Ik kan me voorstellen dat velen niet weten wie ik ben. Daar ga ik zondag antwoord op geven." De Epenaar wil daarbij echter niets aan het toeval overlaten. "Ik ben al een tijdje aan het repeteren, ja."

(door Dennis Dekker)

De serie waaraan de Epenaar meedoet heet 'Bekende Epenaren'. De hoofdpersonen van die lezingenreeks vertellen dan iets over hun hobby of over hun werk. Feijen voegt daar echter een extra dimensie aan toe. Hij vertelt 'zijn verhaal' op een ludieke manier; de complete voorstelling is uitgeschreven.

"Leonoor Mees, de ex-voorzitter van de programmaraad, heeft me hier meerdere malen voor gepolst. Ik heb altijd vriendelijk bedankt. Ik vond niet dat ik iets bijzonders te vertellen had. Ook vorig jaar vroeg ze me weer. 'Je mag doen wat je wilt, het is jouw feestje', zo waren haar woorden. Toen zag ik het ineens voor me. Ik wilde terugkijken op mijn leven tot nu toe..."

Feijens voorstelling gaat over 'alles wat ik wilde worden maar nooit geworden ben'. Het gaat verder over 'een jongetje van 11 die altijd een beetje een jongetje van 11 gebleven is, maar uiteindelijk toch een opa van 69 werd'. Feijen lacht: "Ik vertel anekdotes uit mijn leven en gebruik daar theatertechnieken voor."

De voorstelling begint in zijn jeugd ('ik was een beetje bang voor de wereld van de volwassenen, daarom las ik veel'), gaat vervolgens over zijn studietijd ('de studie rechten in Groningen was leuk, maar bij mijn studentenvereniging werd ik pas uitgedaagd om na te denken'), over zijn vele werkzaamheden ('misschien ben ik wel te lang notaris gebleven, mijn werk werd vanwege het improvisatietheater tijdens de vele communicatietrainingen en lezingen die ik gaf, écht interessant') en zijn vele hobby's ('alles wat de middelmatigheid niet ontstijgt zoals schilderen bijvoorbeeld of cabaret maken of mijn liefde voor muziek').

Ook zijn allerlei familiare zaken natuurlijk in het stuk verweven. En uiteindelijk heb je volgens de maker zelf 'binnen een mum van tijd aardig wat informatie op papier staan'. Al die gebeurtenissen zijn verworden tot een, eenmalig op te voeren, voorstelling. Gebracht met een fikse dosis humor uiteraard. "Dat werken aan de voorstelling vind ik eerlijk gezegd nog leuker dat de uitvoering van komende zondag."

'Het kon minder'

Het wordt volgens Feijen een verhaal over dromen, geld, vallen en opstaan en over wat het betekent om 'ik' te zijn. Muziekfragmenten, een paar gedichten, een klein stukje cabaret en poppenkastspel omlijsten dit verhaal. Als oorspronkelijke Groninger besluit hij grijnzend: "Ik ben er inmiddels achter: 't kon minder in mijn leven..."

Ben Feijens begint om 15.00 uur. Entree is vrij.

Dennis Dekker
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden