Jeroen de Lange van Heel Epe Beweegt legt kinderen van de Jenaplanschool uit hoeveel suiker er in dit drankje zit. Naast hem staat stagiair Roel.
Jeroen de Lange van Heel Epe Beweegt legt kinderen van de Jenaplanschool uit hoeveel suiker er in dit drankje zit. Naast hem staat stagiair Roel. (Foto: )

'Gezondheidssafari' door supermarkt

Epe - Hoeveel suiker zit er eigenlijk in een blikje cola? Is dat meer of minder dan de hoeveelheid die in een blikje chocomelk zit? Wat weet je van de schijf van vijf? Wat weet je van koolhydraten, eiwitten en vetten? Hoeveel groente wordt er dagelijks aanbevolen? Het zijn zo maar enkele vragen die langskomen tijdens de zogeheten supermarktsafari voor basisscholieren. Afgelopen week liep de Jenaplanschool samen met Heel Epe Beweegt door de Eper Albert Heijn. Centraal stond het thema 'eten en gezondheid'.

(door Dennis Dekker)

Vincent Rotman, Jeroen de Lange en Larisa Brinkhoff vormen samen het team Heel Epe Beweegt (een initiatief van Koppel-Swoe). Samen proberen ze onderwerpen zoals gezondheid en sport nog beter bij de jongeren onder de aandacht te brengen. Met de supermartksafari hoopt het trio bewustwording te creëren bij kinderen over gezond eten. Met hulp van stagiair Roel van Moorst begeleiden ze een stel enthousiaste kinderen van de Jenaplanschool.
Het begint allemaal met een inleidend gesprekje. "Welke producten koop je in de supermarkt en zijn deze eigenlijk wel zo gezond?", vraagt het viertal aan de kinderen. "Tegenwoordig staat er op veel productverpakkingen dat ze gezond zijn en staat er een gezondheidslogo op. Helaas zijn deze logo's vaak misleidend en de producten helemaal niet zo gezond. Vaak zijn producten bewerkt en bevatten ze e-nummers (stoffen die aan het voedsel zijn toegevoegd, red.) en veel suikers. Wij gaan samen onderzoeken hoe gezond de producten zijn in een supermarkt. Kan jij in het oerwoud van producten je weg vinden? Weet jij wat nu echt gezond is en wat kun je beter kunt vermijden?"

In drie groepjes wordt het stel door de winkel geleid. Op één plek doen ze een proeftest (geblinddoekt moet iedereen raden welk product er eigenlijk geproefd wordt en wat het voor een smaak is). Op een andere plek mogen de scholieren zelf hun ontbijt uit de winkel halen. Vervolgens wordt er besproken hoe gezond dat ontbijt nu eigenlijk is. Ook wordt er onder andere het effect van vezels uitgelegd. Verder leren de leerlingen van de Jenaplanschool hoe ze etiketten moeten lezen en waar je dan precies op moet letten. Zo wordt het suikergehalte in diverse blikjes frisdrank vergeleken. De kinderen stapelen suikerklontjes op elkaar om geconfronteerd te worden met de hoeveelheid. "Af en toe wat ongezonds is natuurlijk helemaal niet erg. Maar uiteindelijk hopen we wel dat je in het vervolg betere keuzes gaat maken als je door de supermarkt loopt en de etiketten van de verschillende producten leest." De kinderen ontvingen na afloop ook nog een smakelijke goodiebag van de Eper supermarkt.

Op 13 november vindt er van 12.30 tot 13.30 uur nog een supermarktsafari plaats bij de Albert Heijn in Epe. Wil je als school ook meedoen met deze gezondheidssafari? Neem dan contact op met Larisa Brinkhoff via mailadres l.brinkhoff@koppelswoe.nl

Dennis Dekker
Meer berichten