De Eper afdeling van de Zonnebloem viert komende donderdag haar 45-jarige jubileum. De landelijke organisatie bestaat zelfs 70 jaar.
De Eper afdeling van de Zonnebloem viert komende donderdag haar 45-jarige jubileum. De landelijke organisatie bestaat zelfs 70 jaar. (Foto: )

De Zonnebloem biedt 'prachtige vorm van vrijwilligerswerk'

Epe - De Zonnenbloem-afdeling Epe-Emst-Oene viert donderdag 7 november (morgen) haar 45-jarig jubileum. Zowel de vrijwilligers als de gasten bezoeken die middag Dorpshuis de Hezebrink in Emst alwaar onder andere een theatervoorstelling gespeeld wordt, geënt op het repertoire van Annie M.G. Schmidt. Uiteraard wordt er eveneens een feestelijk hapje en drankje geserveerd. Ingrid Buitenhuis uit Epe is één van de bestuursleden. Ze vertelt over het feestelijke programma, maar maakt verder zeer enthousiast duidelijk wat er nu eigenlijk zo leuk is aan deze vorm van vrijwilligerswerk.

(door Dennis Dekker)

Inmiddels hebben zich zo'n 140 personen opgegeven voor het feestje dat morgen van 13.30 tot 16.45 uur plaatsvindt. "Als je weet dat er bij onze afdeling 56 Zonnebloemvrijwilligers zijn die samen ongeveer 126 Zonnebloemgasten helpen, dan zie je meteen hoe erg dit jubileumuitje leeft."

Een uitje. Het woord is gezegd. Daar waar menigeen denkt dat de Zonnebloem enkel draait om die welbekende jaarlijkse boottocht, verklapt Ingrid dat er bij deze regionale afdeling veel meer te doen is, dan uitjes alleen. "Natuurlijk gaan we regelmatig op pad. Maar iets wat velen niet weten; je hoeft niet weg te gaan om een Zonnebloemgast een mooie tijd te geven. Je kan hen ook thuis bezoeken. Op een tijdstip dat je samen afspreekt." Ook deze vorm van vrijwilligerswerk is prachtig. "Je maakt de gasten blij door ze wat van jouw eigen vrije tijd te geven. Dat zorgt voor heel veel wederzijdse voldoening." De Zonnebloemgasten zijn allemaal mensen die een lichamelijke beperking hebben of personen die kampen met eenzaamheidsproblematiek. Daar wordt men ook op geselecteerd, vervolgt Ingrid Buitenhuis, die als bestuurslid verantwoordelijk is voor de bijbehorende bezoeken. "Als mensen aanspraak willen maken op de activiteiten die wij organiseren, dan gaat ik eerst op gesprek."

Vriendschap

Voorheen was de Zonnebloem er voor alle ouderen vanaf 65, maar tegenwoordig is er dit hierboven genoemde tweetal extra voorwaardes opgelegd wanneer nieuwe gasten zich aanmelden. "Dat zorgt voor verruiming. Nu kunnen jongere mensen met een beperking óók meedoen met onze activiteiten. Als je een lichamelijke beperking hebt, ben je misschien wel vaker (alleen) thuis dan je zou willen. Onze vrijwilligers komen graag langs voor de nodige gezelligheid. Het komt vaak voor dat er vriendschappen ontstaan tussen vrijwilliger en gast." We zijn overigens nog altijd op zoek naar nieuwe (jongere) vrijwilligers. Aanmelden kan via onze site www.zonnebloem.nl/epe." Er staat de komende tijd veel meer op stapel, vult ze aan. "Donderdag 14 november gaan Zonnebloemvrijwilligers samen met een groep Zonnebloemgasten een ochtend winkelen. Deze populaire ochtend begint met koffie of thee bij de Hema en eindigt met een lunch bij De Baron. "Beiden aangeboden door de Ondernemersvereniging Epe."

Dennis Dekker
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden