Gerrit de Groot en Marcel Commandeur van MTB Epe: "We willen het mountainbiken in deze regio nog meer op de kaart gaan zetten."
Gerrit de Groot en Marcel Commandeur van MTB Epe: "We willen het mountainbiken in deze regio nog meer op de kaart gaan zetten." (Foto: Dennis Dekker)

'Samen crossen door de bossen' met MTB Club Epe

Epe - Gerrit de Groot en Marcel Commandeur uit Epe zijn al jaren fervente mountainbikers. Zij zijn in deze regio zeker niet de enige met deze liefhebberij. Daarom zijn zij een paar maanden geleden MTB Club Epe gestart. "Gelijkgestemden verenigen zich zo in clubverband. Samen fietsen, samen clinics doen, samen kennis delen. Onze club draait voornamelijk om gezelligheid, maar we zoeken daarbij naar constante sportieve uitdaging." Op zondag 10 november houdt MTB Club Epe weer een kennismakingsrit.

Hoe mooi de omgeving rondom de gemeente Epe ook is, alleen fietsen is minder leuk dan in groepsverband zo ondervond De Groot de afgelopen jaren.

"Daarom zijn wij deze club begonnen. Zodat mtb'ers uit deze regio hun passie kunnen delen. Samen zoeken naar mooie singletracks, samen brainstormen over een nieuw aan te schaffen fiets of accessoire, je wordt er veel sneller wijzer van als je een dergelijke sport in groepsverband oppakt."

Inmiddels heeft MTB Club Epe 27 leden. "Maar we blijven zoeken naar uitbreiding. We zien dat we in een behoefte vervullen." Elke zondagochtend klikken de leden van MTB Club Epe hun schoenen in de pedalen en richten ze het sportieve vizier op de bossen in de buurt. "Er is hier zo veel moois te zien, je raakt bijna niet uitgekeken op deze omgeving."

Het startpunt is steevast Bakkerij Marcel Commandeur aan de Eper Hoofdstraat. Daar drinkt iedereen eerst een bak koffie en dan gaat men van start. "Iedereen fietst in zijn of haar eigen tempo. We wachten op elkaar: samen uit, samen thuis."

Iedere rit begint met een warming-up. Na de start zijn er ervaren leden die zich als wegkapitein opwerpen om er voor te zorgen dat iedereen tijdens de rit ook allerlei essentiële vaardigheden opsteekt en bijleert. "Sturen, remmen, tekens geven, er zijn veel aspecten aan het mountainbiken die je kunt verfijnen."

Ook wie helemaal niets van 'crossen door de bossen' weet, kan je lid worden van de MTB Club Epe. "In samenwerking met de NTFU wielersportbond geven we fietsclinics voor beginners."

Die vier zogenaamde Start2Bike-lessen staan onder leiding van twee deskundige instructeurs, Mathijs Wagenaar en Annemiek van Loon. "De huidige editie wordt gevolgd door elf enthousiastelingen.

"Maar we willen meer. Zo zijn we bezig om enkele leden op te leiden als trainer/instructeur. Zodat de jeugdleden nog betere uitleg krijgen over het fietsen."

Kennismakingsrit

Op zondag 10 november houdt MTB Club Epe weer een kennismakingsrit. Deze dag kan iedereen zich om 9.15 uur bij Bakkerij Marcel Commandeur melden. De Groot: "Doen hoor. Wij willen het mountainbiken in deze regio nog meer op de kaart ze en. Hoe meer zielen hoe meer fietsvreugd!"

www.mtbclubepe.nl

Joop de Haan
Meer berichten