Veldcontrole bij een nieuw ontdekte grafheuvel
Veldcontrole bij een nieuw ontdekte grafheuvel (Foto: Museum Hagedoorns plaatse)

Archeo-doe-dag Hagedoorns Plaatse

Epe - Veluws Museum Hagedoorns Plaatse aan de Ledderweg 11 in Zuuk (Epe) staat zaterdagmiddag 16 november in het teken van archeologie. In samenwerking met onder andere de historische vereniging Ampt Epe is er een speciale Archeo-doe-dag.

Van 13.00 uur tot 16.30 uur zijn er allerlei activiteiten op het museumterrein van lezingen tot demonstraties en een kleine markt. Regio-archeoloog Harry Pape-Luijten, Wim van 't Einde en archeologisch landschapsdeskundige Eva Kaptijn geven een lezing.

Harry Pape-Luijten is regio-archeoloog voor de gemeentes Apeldoorn, Brummen, Epe, Lochem en Voorst en adviseert daarbuiten over allerhande archeologische projecten vanuit het bedrijf wat hij runt met zijn vrouw Marloes Luijten-Pape.

Wim van 't Einde is lid van de werkgroep Archeologisch-Cultuurhistorische Erfgoed van de historische vereniging Ampt Epe. Hij zal aan de hand van internet laten zien hoe je vanachter je eigen computer onderzoek kunt doen aan de hand van kaartmateriaal op internet.

Eva Kaptijn is archeoloog en gespecialiseerd in landschapsarcheologie. Voor Erfgoed Gelderland zet zij zich in voor het Citizen Science project 'Erfgoed Gezocht'. Hierin kan iedereen die interesse heeft voor archeologie en het verleden meehelpen met het herkennen van archeologische structuren (bijv. grafheuvels, celtic fields, houtskoolmeilers) op de Veluwe.

Op het programma staan demonstraties met metaaldetectoren en werken met de online hoogtekaart. Daarnaast zijn er kramen met boeken en archeologische hulpmiddelen. Kinderen kunnen leren graven als een archeoloog. Bezoekers kunnen hun eigen geologische en archeologische vondsten inbrengen tijdens het bodemvondstenspreekuur tijdens het bodemvondstenspreekuur van kenners Bauke Terpstra en Cor van Baarle.

Bauke is geoloog en coördinator van de werkgroep 'Geologie en Landschap' van de KNNV afdeling Epe/Heerde. Cor is amateurarcheoloog en speurt al tientallen jaren naar sporen van oude bewoning op de Noord-Veluwe. Hij ontdekte tenminste veertig tot dan toe onbekende grafheuvels in de gemeente Epe en een bijzonder urnenveld in Niersen en bracht in 2009 zijn boek 'Handel en wandel op de Veluwe' uit. Entree is 5,50 euro en 2,50 euro voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar.

Meer berichten