Het Rode Kruis op de Noord- Oost Veluwe is op zoek naar nieuwe vrijwiligers om alle plannen te kunnen voortzetten.
Het Rode Kruis op de Noord- Oost Veluwe is op zoek naar nieuwe vrijwiligers om alle plannen te kunnen voortzetten. (Foto: Angela van Erven)

Fusie in regionale Rode Kruis Noord-Oost Veluwe

Hattem / Epe - Het Rode Kruis Hattem/Wapenveld en Epe/Heerde gaan samen verder onder de naam Rode Kruis Noord-Oost Veluwe. Hoewel beide afdelingen nu al onder de nieuwe naam actief zijn, wordt de fusie per 1 januari 2020 officieel beklonken.

"We werkten op operationeel gebied al veel samen en ook op bestuurlijk niveau klikte het. Dan is een fusie een logische vervolgstap", geeft ad interim voorzitter van de afdeling Hattem/Wapenveld Rob van Deventer aan.

(door Angela van Erven)

"De fusie is al ruim op tijd aangekondigd zodat iedereen alvast kan wennen aan de nieuwe situatie. Voorlopig blijven we actief op onze twee locaties in Hattem en in Epe. Samen heb je elkaar nodig omdat er door de toename van het aantal evenementen steeds vaker een beroep wordt gedaan op het Rode Kruis. Het werven van nieuwe vrijwilligers gaat moeizaam en ook is het lastig om vrijwilligers vast te houden. Er zijn nog veel meer initiatieven die het Rode Kruis wil nemen. Die kunnen niet doorgaan vanwege het gebrek aan vrijwilligers."

In totaal zijn 80 vrijwilligers actief bij het Rode Kruis op de Noord-Oost Veluwe. Afgelopen jaar werd bij 75 evenementen een beroep gedaan op het lokale Rode Kruis. De verwachting is dat dit in 2020 fors zal toenemen.

Op de vraag waarom het zo leuk is om vrijwilliger te worden bij het Rode Kruis is Van Deventer duidelijk. ''Het is een gezellige club mensen en het is leuk om te assisteren bij lokale, regionale en landelijke evenementen. Vrijwilligers kunnen zich inschrijven voor bepaalde evenementen zoals de vierdaagse van Nijmegen of festivals. Alle vrijwilligers krijgen een goede begeleiding om te groeien in hun rol en een opleiding om de verplichte kennis op peil te houden. We zoeken ook jongere mensen voor de evenementenhulpverlening, bestuursleden en een coördinator communicatie".

Plannen voor de toekomst zijn er genoeg, zoals het project 'Goed Voorbereid'. Projectleider Henk Buerman vertelt dat tijdens het project zowel ouderen als jongeren duidelijk wordt gemaakt hoe te reageren tijdens een noodsituatie. In Hattem wordt hiervoor samengewerkt met Stichting Welzijn Hattem en in Epe met Koppel-Swoe.

"Het Rode Kruis gaat meer inzetten op preventie. Daar is dit project uit voort gekomen. Zo worden in Hattem in samenwerking met de gemeente en SWH huisbezoeken afgelegd bij ouderen. In 2020 gaan we ons richten op de 80-jarigen. Hier komt veel respons op. In Epe is voor een andere aanpak gekozen en wordt samen met Koppel-Swoe workshops gegeven. Voor jongeren is een speciaal lesprogramma ontwikkelt".

Daarnaast wil het Rode Kruis ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen een reanimatiecursus gaan volgen. "Elke dag krijgen 35 mensen een hartstilstand. We proberen extra AED's te plaatsen en ondersteunen buurtinitiatieven bij de aanschaf van een AED."

www.rodekruis.nl/hattem-wapenveld

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden