Professor Jan Jonker lanceerde in Heerde de pilot SamSam Bankieren.
Professor Jan Jonker lanceerde in Heerde de pilot SamSam Bankieren. (Foto: Jan Nitrauw )

Zonder geld stijgt je eigen waarde

Heerde - Iedereen zal het wel eens meegemaakt hebben. De buurman doet je tuin en jij bakt als tegenprestatie een appeltaart. Maar wat gebeurt er als nu als je met een grote groep mensen de producten of diensten die je over hebt in een groepsapp gooit? Dat wil een onderzoeksteam onder leiding van professor Jan Jonker van de Radboud Universiteit in Nijmegen weten. Nu is het zover dat sinds afgelopen zaterdag in de gemeente Heerde een drie weken durende pilot SamSam Bankieren gaat draaien.

(door Jan Nitrauw)

Tijdens een bijeenkomst in De Heerd werd de aftrap verricht als onderdeel van een bijeenkomst over circulaire economie. Dat moet voor een trendbreuk zorgen in het gebruik van grondstoffen.

De afgelopen decennia lag de nadruk op de consumptiemaatschappij. We maken producten, gebruiken ze zolang ze nuttig zijn of het ons uitkomt en gooien ze daarna weg. Maar dat houdt onze aarde niet vol. Er wordt veel verspild en grondstoffen raken uitgeput. Circulaire economie moet het antwoord zijn.

Dagvoorzitter Frank van de Berg, gaf de aftrap met een overzicht hoe er een beweging is ontstaan om de schaarste aan grondstoffen deels op te lossen door 'afval' opnieuw te gebruiken. Het warmhoudplaatje kun je slopen en de onderdelen weer als grondstof verwerken."Het is simpel gezegd maar in de praktijk is het een weerbarstige materie. Maar belangrijk is de vraag: 'Willen we dit wel?", aldus Jonker.

In de gemeente Heerde is wethouder Yasemin Cegerek de aanjager voor de circulaire economie. In haar tijd als lid van de Tweede Kamer stond ze bekend om haar inspanningen op dit terrein. Minister Stientje van Veldhoven had de aftrap van SamSam bankieren graag meegemaakt. Een drukke agenda verhinderde dat. Wel was er een videoboodschap van de minister: "Gefeliciteerd met de pilot SamSam Bankieren binnen de circulaire economie". En op Twitter liet ze wethouder Yasemin Cegerek weten: "Mooi om te zien hoe je je harde werk als Kamerlid op dit onderwerp nu in Heerde in de praktijk brengt".

Professor Jan Jonker gaf de aanwezigen bij de aftrap van 'SamSam Bankieren' eerst college in de Rabozaal. In die Rabozaal gaf Jan Jonker als hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan dat 'we verslaafd zijn aan geld'. Vier jaar geleden begon Jonker met een onderzoek naar wat er gebeurd als je geld uitschakelt. Dan groeit de waarde van mensen want, 'nu doet alleen iemand die geld heeft mee'. Het resultaat van al het werk is de app SamSam Bankieren. Dankzij de contacten van wethouder Cegerek heeft Heerde de pilot binnen gehaald. Een 85 inwoners hebben zich aangemeld om mee te doen. Zij kunnen drie weken lang SamSam Bankieren. De opgehaalde data gaat het team dan gebruiken voor de doorontwikkeling van de app SamSam Bankieren.

Jan Nitrauw
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden