André Timmer met dochter Manon in Eetcafé Het Zwarte Paard dat een ware metamorfose heeft ondergaan.
André Timmer met dochter Manon in Eetcafé Het Zwarte Paard dat een ware metamorfose heeft ondergaan. (Foto: )

Zwarte Paard is klaar voor de toekomst

Wapenveld - Er was een ingrijpende verbouwing voor nodig maar André en Jeanette Timmer, en niet te vergeten hun dochters Susanne en Manon, zijn klaar voor de toekomst. Hun horecabedrijf aan de Wildekampseweg in Wapenveld heeft een ware metamorfose ondergaan. Symbolische wellicht de kinderstoelen in het interieur als onderstreping van de nieuwe functie als Eetcafé waar je je meteen welkom voelt.

(door Jan NItrauw)

De oud-marinier is gepokt en gemazeld in het horecabedrijf. Weet dan ook dat je op veranderingen binnen de samenleving in moet spelen. Directe aanleiding was de wetgeving rond het rookverbod waardoor het rookhok moest verdwijnen.

"Maar er speelt meer. De leeftijd waarop de jeugd alcohol mag dranken is verhoogd. En de jongeren zelf trekken veel liever naar de keten om bij elkaar te zijn", kent André zijn pappenheimers.

Hij groeide op in in het horecabedrijf van zijn ouders in Hierden. Na de horeca-opleiding ging hij in militaire dienst, was zes jaar marinier. Daarna werkte hij twee jaar in de zaak bij zijn ouders waarna hij besloot om op eigen benen te gaan staan.

Op zijn zoektocht naar een eigen bedrijf kwam hij in Wapenveld terecht. Hans den Ouden wilde stoppen met het café en feestzaal Het Zwarte Paard bij de Manenbergerbrug. Van oudsher is de naam Het Zwarte Paard verbonden met de horeca. Eerst naast de Hervormde kerk aan de Lagestraat, later op de locatie op de hoek van de Klapperdijk en Loswal.

In 2002 namen André en Jeanette de zaak over. Moeiteloos vond hij zijn plek in de Wapenveldse samenleving en kreeg Het Zwarte Paard zijn plek. Projectontwikkelaars toonden interesse voor de locatie. Voor het echtpaar Timmer kwam de kans langs om het cafetaria van G. van de Wal aan de Wildekampseweg over te nemen. In 2007 werd de overgang gemaakt.

Timmer nam de naam Het Zwarte Paard mee naar de nieuwe plek en ontwikkelde dat tot een pleisterplaats voor jong en voetballend Wapenveld, tot het afhaalpunt van patat en wat daarbij hoort, en als gezellige stop voor recreanten die de fietsroutes volgen.

Sterke punt van Het Zwarte Paard is dat iedereen er binnen kan stappen. En dat blijft zo. "Met het Eetcafé willen we een nieuwe dimensie toevoegen. Lunches en broodjes, maar ook de plek om lekker saté en schnitzel te eten. Ook gaan we ons meer richten op de zakelijke markt in het verzorgen van een lunch en broodjes", legt André uit. De uitbater merkt ook dat toeristen het dorp steeds beter weten te vinden, wil ook hen verder aan zich binden met het terras en het meer open Eetcafé.

De reacties zijn bemoedigend. "Natuurlijk zijn er klanten die de bruine kroeg missen. Maar anderzijds krijgen we heel veel positieve reacties. En dat geeft vertrouwen". André ziet dat de kinderen in zijn voetsporen treden. Zoonlief Patrick is inmiddels marinier. De dochters Suzanne en Manon werken in de zaak. "We hebben er zin", verwoordt André het gevoel van het horecagezin.

Jan Nitrauw
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden