De nieuwe drempel aan de Zuiderzeestraatweg wordt na een ontwerpfout deze week opnieuw aangelegd. (foto: Angela van Erven)
De nieuwe drempel aan de Zuiderzeestraatweg wordt na een ontwerpfout deze week opnieuw aangelegd. (foto: Angela van Erven) (Foto: )

Ontwerpfout in nieuwe drempel wordt snel hersteld

Hattem - Er is een ontwerpfout gemaakt tijdens de aanleg van de nieuwe drempel aan de Zuiderzeestraatweg. De drempel ter hoogte van de Weerdweg wordt op korte termijn opnieuw aangelegd. Gebruikers trokken aan de bel omdat zij onaangenaam verrast waren door de veranderde vorm van de drempel, waarna de gemeente Hattem snel in actie kwam.

(door Angela van Erven)

Vanaf half oktober is de Zuiderzeestraatweg op de schop omdat in opdracht van de gemeente Hattem werkzaamheden worden uitgevoerd. Op het kruispunt Hilsdijk met de Zuiderzeestraatweg is een nieuwe rotonde gerealiseerd.

Daarnaast worden kabels en leidingen verlegd. Vanwege de weersomstandigheden en er meer kabels tevoorschijn kwamen dan de nutsbedrijven hadden voorzien hebben de werkzaamheden vertraging opgelopen. De opening van de weg staat gepland voor 29 november, aldus de gemeente Hattem.

Omdat er toch onderhoud werd gepleegd aan de weg, werd op verzoek van de buurt ook de drempel verlegd. Na de ingebruikname van het eerste deel van de Zuiderzeestraatweg zijn de gebruikers niet te spreken over de veranderde vorm van de drempel. Een aantal landbouw-gerelateerde bedrijven maande de gemeente vorige week tot actie toen bleek dat de nieuwe drempel slechts met beperkte snelheid begaanbaar was.

"De afmetingen wijken totaal af van de drempels in de weg van voor de renovatie", aldus Arie van de Worp namens de landbouw-gerelateerde bedrijven. "Deze verandering is door gemeente en het advies bureau niet kenbaar gemaakt. Wij zijn niet tegen de drempels maar wel tegen deze vorm. Landbouwverkeer kan slechts met tien kilometer over de drempel. Door sterk afremmende- en optrekkende voertuigen ontstaan gevaarlijke situaties. Gevolgen zijn schade aan voertuigen, belasting voor het milieu, geluidshinder door klapperende aanhangers of ladingen en langere aanrijtijden van de hulpverlening. De Zuiderzeestraatweg is één van ontsluitingsroutes van de Noord-Veluwe."

In korte tijd werd een brief richting het college en de raad voorzien van ruim dertig handtekeningen. De bedrijven verzochten de gemeente om een snelle reactie nu de werkzaamheden nog in gang zijn. In een reactie laat de gemeente Hattem weten dat de drempel niet voldoet aan de richtlijnen voor drempels in een zestig kilometer weg.

"Tijdens de werkzaamheden aan de Zuiderzeestraatweg, ontvingen wij meldingen van gebruikers over de nieuwe drempel en is een onderzoek ingesteld. Hieruit blijkt dat er sprake is van een ontwerpfout. Het bureau dat verantwoordelijk is voor het ontwerp heeft haar excuus aangeboden. Zij gaan, in overleg met de aannemer, zorgen dat de drempel op korte termijn op de juiste manier aangelegd wordt. Zeer waarschijnlijk wordt het herstel volgende week uitgevoerd. Ook komt er verlichting bij de drempel om deze duidelijk te markeren".

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden