Beja van der Beek en Marijke Weststrate bij de eerste zending die eind deze week op Lesbos zal arriveren. bij de eerste zending
Beja van der Beek en Marijke Weststrate bij de eerste zending die eind deze week op Lesbos zal arriveren. bij de eerste zending (Foto: )

Hulpactie kamp Moria maakt veel los

Heerde - Als alles volgens plan verloopt arriveert eind deze week een zending van zo'n vijftig kubieke meter hulpgoederen uit Heerde in het kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. "Het is onvoorstelbaar veel wat er binnenkomt en fantastisch om te merken hoe de hulpactie zo langzamerhand een dorps-breed gebeuren is geworden", aldus Marijke Weststrate en Beja van der Beek.

(door Jan Nitrauw)

Begin oktober begonnen de dames hun actie onder het motto 'Help Moria de winter door'. Elke woensdagavond van de even weken konden hulpgoederen worden ingeleverd bij de Kruiskerk in Heerde. Tientallen vrijwilligers stonden klaar om de berg artikelen te sorteren en in te pakken. Nu is dat transport onderweg maar de actie gaat door.

"We willen dit lang vol houden want de nood is heel hoog", vertellen Marijke en Beja. Zij raakten in 2015 betrokken bij de problematiek na een noodkreet van de vriendinnen Sjanet Heins en Elly Bens. Die verbleven toen op Lesbos. Twee vrouwen die hun werkzame leven achter zich lieten en langere tijd wilden gaan genieten op Lesbos. "Maar in de herfst van dat jaar stonden ze letterlijk met de voeten in de zee om de bootvluchtelingen aan land te helpen", vertelt Marijke.

In de herfst van 2015 overspoelden duizenden, vooral Syrische, vluchtelingen het eiland. Marijke Weststrate reageerde op de noodkreet door binnen haar netwerk geld in te zamelen. Janet en Elly zijn sindsdien actief gebleven in de hulpverlening. "Dagelijks zijn ze in het kamp Moria te vinden. Al doen ze dat wel gestructureerd, anders hou je het niet vol. Binnenkort komen ze twee maanden naar Nederland om bij te tanken", vertelt Beja. De inzameling van geld is de afgelopen jaren steeds doorgegaan. Inmiddels is er via het Heerder kanaal zo'n 75.000 euro bijeen gebracht. Ook groepen elders in het land ondersteunen het werk van Sjanet en Elly.

Vrijwilligers

De actie begin oktober heeft heel veel losgemaakt in Heerde en wijde omgeving. Inmiddels zijn een 65 vrijwilligers actief en dat is volgens de dames nodig ook om het vol te houden. Want naast het sorteren zijn er taken als het verzamelen van lege bananendozen, het vervoer vanaf het inzamelpunt naar de verschillende loodsen.

"Met een groot aanbod van vrijwilligers is het mogelijk om in ploegen te werken. Bij het inzamelen bijvoorbeeld is men nu één keer in de acht weken aan de beurt", legt Beja uit.

En het inzamelen gaat dus door. Welkom is vooral warme baby- en kinderkleding inclusief sokken, mutsen en wanten. Maar ook luiers en slaapzakken, tenten en slaapzakken warme dames- en herenkleding en toiletartikelen als maandverband, scheermesjes, tandenborstel en tandpasta om maar wat te noemen.

Op de woensdagavond in de even weken kan het tussen 18.30 en 19.30 gebracht worden bij de Kruiskerk aan de B. van Dijklaan in Heerde.

Jan Nitrauw
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden