Reinier van de Berg leverde een bijdrage aan het Ondernemersevent in De Heerd.
Reinier van de Berg leverde een bijdrage aan het Ondernemersevent in De Heerd. (Foto: Jan Nitrauw )

Heerde goed bezig in visie weerman Reinier van den Berg

Heerde - Misschien dat klimaatwetenschapper en weerman Reinier van den Berg in de toekomst zal overwegen om vanuit Aduard naar de gemeente Heerde te verhuizen. Veel van zijn bouwstenen voor de aanpak van de klimaatproblemen zijn al in Heerde te vinden of zijn in ontwikkeling. Dat bleek vorige week tijdens het goed bezochte Ondernemersevent in De Heerd.

(door Jan Nitrauw)

Onderwerpen als gescheiden afvalinzameling, energiecoöperaties, circulaire economie, Fair Trade en bomen en bossen zijn onderwerpen die in de gemeente Heerde alle aandacht krijgen. En nodig ook, aldus de klimaatwetenschapper van de Berg.

In een vloeiend betoog ontrafelde hij de megaproblemen als grondstoffen en afval, het verlies van biodiversiteit en klimaatverandering. Dit met alle gevolgen voor de circa 8 miljard mensen die deze planeet nu bevolken.

"Klimaatverandering is iets van alle tijden maar nu leidt het tot ontwrichting", zette Van den Berg het probleem scherp neer. Om dat te onderstrepen met cijfers: als het om de temperatuur gaat is het jaargemiddelde 9.1 graad, nu komt deze al uit boven de 11 graden. Met niet alleen wereldwijd maar ook in het kleine Nederland verstrekkende gevolgen. Zoals de pieken: in 2018 de warmste zomer in 300 jaar en dit jaar de pieken boven de 40 graden.

Vertaald naar de woonsituatie: "Verwarming is voor onze huizen geen probleem maar hoe zit het met de koeling? Als het binnen boven de 35 graden is, heb je een serieus probleem", zette van de Berg uiteen. Die de gevolgen voor zeespiegelstijging en de watertemperatuur van rivierwater met grafieken, kaarten en cijfers onderbouwde.

Rentmeesterschap

De huidige klimaatcrisis biedt volgens Van den Berg ook weer volop kansen, ook voor ondernemers. Nederland is sterk in watermanagement en nieuwe wegen inslaan. Een drijvend vliegveld als alternatief voor Lelystad is een optie. Maar ook op plaatselijk niveau is er veel te doen, vooral als je uit gaat van het begrip 'rentmeesterschap'.

In zijn betoog noemt hij vijf pijlers om de problemen aan te pakken voor ondernemers en gemeente. Als het gaat om de uitstoot van CO2 is behoud en uitbreiding van bossen belangrijk en burgers en bedrijven moeten hun tuinen en complexen vergroenen. Het energieverbruik kan omlaag door te isoleren, en zijn pleidooi voor een circulaire economie zal wethouder Yasmin Cegerek als muziek in de oren klinken. Het bedrijf Lagemaat kreeg van de klimaatwetenschapper dan ook alle aandacht. En Heerde Energiek weet zich gesteund door het pleidooi voor zonnepanelen en dan vooral op daken.

Fair Trade kreeg van van de Berg ook alle aandacht en laat Heerde daar nu net mee begonnen zijn. Als laatste was er een oproep: "Overtuig vanaf morgen twee mensen in je omgeving van de noodzaak het klimaatprobleem serieus te nemen". Vandaar dus ook dit artikel.

Jan Nitrauw
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden