Miranda Radstake voorafgaand aan de officiële openingshandeling van Shop4Nop. Ze wordt geflankeerd door Ellen Bos en Adrianne Hooimeijer.
Miranda Radstake voorafgaand aan de officiële openingshandeling van Shop4Nop. Ze wordt geflankeerd door Ellen Bos en Adrianne Hooimeijer. (Foto: )

Shop4Nop in Epe is officieel geopend

Epe - Zachtjes spreekt ze de woorden uit die op haar velletje papier staan. Ze kijkt naar de vele mensen die hier aanwezig zijn. Ze ziet haar man, ze ziet haar ouders, ze ziet de twee dames met wie ze er voor gezorgd heeft dat dit 'spontane, gekke idee' uiteindelijk toch waarheid geworden is. Ze ervaart dit heugelijke moment volop. En dan wordt het haar te kwaad.

(door Dennis Dekker)

Miranda Radstake uit Epe, want daar gaar het over, slikt. Er biggelt een traan over haar wang. Ze verontschuldigt zich, vermant zich vervolgens meteen weer en werkt toe naar de officiële openingshandeling. De ruilwinkel Shop4Nop in Villa Woldyne op het terrein van zorgorganisatie Zideris aan de Oenerweg 63, is geopend. "Het is gelukt. Onze droom is werkelijkheid geworden. Tjonge, wat ben ik trots op al die mensen die direct of indirect meegeholpen hebben."

Miranda (als begeleider werkzaam bij Zideris) had al jaren de wens om winkel te beginnen. Het zaadje van die droom ligt bij 'De Kast' die ze ooit op haar oprit plaatste. "Hier kunnen voedingsmiddelen en tijdschriften geruild worden. Een ruilwinkel starten was sindsdien een wens. En die is nu dus uitgekomen. Geweldig!" Door het succes van 'De Kast' kreeg ze contact met Ellen Bos uit Vaassen en Adrianne Hooimeijer uit Emst. Gedrieën bundelden ze hun krachten. Het trio richtte een leegstaande ruimte in Villa Woldyne in tot een ruilwinkel. Bekenden van Adrianne runnen in Garderen een Shop4Nop. Miranda vertelt: "Via hen hebben we belangrijke aspecten en regels van zo'n ruilwinkel overgenomen. De basis stond er zo al snel." Binnen zeer afzienbare tijd werd het echt concreet. Er moest het nodige gebeuren, maar vele handen maakten licht werk, vertelt Radstake: "Heel veel lieve, bijzondere mensen hebben ons gesteund en gesponsord. Mensen gaven ons een duwtje in de rug, kwamen met goede ideeën of hielpen ons mee met iets concreets zoals het schoonmaken van de ruimte."

Gezinnen die moeite hebben om rond te komen? Voor hen is Shop4Nop een winkel die veel uitkomst kan bieden, aldus de drie enthousiaste dames. "Wil je enkel je spullen kwijt? Dan kun je hier ook terecht. En even ongedwongen lekker rondsnuffelen mag natuurlijk ook. Een ieder is hier van harte welkom." Het principe werkt super, aldus Miranda, Ellen en Adrianne. "Je levert iets in en je krijgt een stempelkaart. Met die vergaarde stempels kun je iets anders uitzoeken. De stickers op de producten (rood, groen en blauw) geven aan hoe veel de spullen waard zijn. Zo kun je zeer laagdrempelig iets uitzoeken." De openingshandeling was om meerdere redenen bijzonder. Jan, bewoner bij Zideris, laat zijn creativiteit op de dagbesteding de vrije loop. Hij maakte bordjes met spreuken. Ook het bijzondere welkomstbord van Shop4Nop komt van zijn hand. Het logo heeft hij er eigenhandig in gebrandmerkt. Shop4Nop is elke woensdag geopend van 9.00 tot 12.00 uur.

Dennis Dekker
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden