Gildelid en maker Gerrit Liefers, Schutterskoning Bert Cleijen en Gildekoning Herman Koopman bij het wapenschild.
Gildelid en maker Gerrit Liefers, Schutterskoning Bert Cleijen en Gildekoning Herman Koopman bij het wapenschild. (Foto: Angela van Erven - van den Berg)

Wapenschild Sint Anna Gilde onthuld in stadhuis Hattem

Hattem - Het wapenschild van het Sint Anna Gilde is donderdag geplaatst in het voorportaal van het stadhuis.

(door Angela van Erven)

Heel vroeger hadden de mannen van het schuttersgilde een eigen gildekamer in het stadhuis. De mannen bleken wat te rumoerig en werden hetzelfde stadhuis uitgeknikkerd. Anno 2019 is dit wel anders. Het gilde werd donderdag gastvrij verwelkomd door overprovisor Jan Willem Wiggers.

Van oudsher is de burgemeester de beschermheer van het Sint Annagilde. Omdat Wiggers inmiddels afscheid heeft genomen als burgervader van Hattem was de onthulling van het wapenschild tevens zijn afscheid als overprovisor. Na afloop genoten de heren van de jaarlijkse gildedis in de Franse School.

Het wapenschild is gemaakt door gildebroeder en meervoudig schietprins Gerrit Liefers. Als gebaar van goed broederschap heeft Liefers het wapenschild geschonken, nog ter gelegenheid van het 550-jarig bestaan in 2015.

"Op het schild, dat is gemaakt van puur eikenhout, prijkt het logo van het gilde met de heilige moeder Anna, haar dochter Maria en het kind Jezus", vertelt gildeschrijver Gerard Libert. "Verder het wapen van Hattem met de dubbelstaartige leeuw en in zwart een kruisboog, ons schutterswapen. Het geheel is uitgevoerd in de Gelderse kleuren blauw en geel. Onder het gildelogo staat de datum van het officiële startjaar van ons gilde 1465 en de Daendelstrom met vlag en ook de Gaaij, de vogel die we jaarlijks op de korrel nemen bij het Gaaijschieten. Degene die het laatste deel van deze kunstvogel uit de paal schiet is voor dat jaar de schutterskoning."

"Het wapenschild is een prachtig mooi werk geworden", aldus schutterskoning Bert Cleijsen en gilde Koning Herman Koopman. "Een verrijking voor het Sint Anna Gilde. De vraag was waar het schild moest komen te hangen. De Annakapel in de Grote Kerk bleek geen optie. Via onze overprovisor was het contact met het stadhuis snel gelegd. Het schild hangt prachtig op een mooie zichtlocatie. Iedereen die het stadhuis binnenkomt ziet ons schild."

Het maken van het wapenschild bleek nog een hele klus. Na gedegen onderzoek werd een ontwerp gemaakt en met vakwerk vervaardigd. "Er zitten heel wat uurtjes werk in. Ik heb het met veel plezier gemaakt", geeft een trotse Gerrit Liefers aan.

Sinds de oprichting in 1465 heeft het Sint Anna Gilde al veel memorabele momenten in de Hattemse geschiedenis beleefd. De traditionele taak, verdedigen van Hattem, kreeg na de heroprichting in 2007 op eigentijdse wijze een nieuwe inhoud.

Eén van de taken is de inzet voor het cultureel erfgoed. Daarnaast staat de onderlinge broederschap en gezelligheid hoog in het vaandel. Op de eerste donderdag van de maand wordt er in het clubgebouw van de tafeltennisvereniging fanatiek gestreden met de kruisboog. Aan het eind van de competitie wordt bepaald wie de schietprins wordt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden