Bezoekers kijken naar de nieuwe tentoonstelling ‘In Vervoering van Voerman’. (foto: Voerman Museum Hattem)
Bezoekers kijken naar de nieuwe tentoonstelling ‘In Vervoering van Voerman’. (foto: Voerman Museum Hattem) (Foto: )
Kunst & Cultuur

Langs het levenspad van Jan Voerman

Hattem - Het Voerman Museum Hattem brengt momenteel de tentoonstelling 'In Vervoering van Voerman'. Een oeuvretentoonstelling, waarbij de lancering gepaard ging met de uitgave van een gelijknamig boek. Beiden gewijd aan het leven en werk van Jan Voerman senior. Het museum slaat hiermee een gedenkwaardige dubbelslag.

Een expositie die in nauw verband staat met het karakter, misschien zelfs het bestaansrecht van het Voerman Museum Hattem… Dan wil je je van je allerbeste kant laten zien.

En in het museum vinden ze eigenlijk in alle bescheidenheid dat dit aardig gelukt is. 'In Vervoering van Voerman' neemt de bezoeker mee door het leven en langs het werk van Jan Voerman senior. Een van de zaken die al snel opvalt bij het bekijken van deze expositie is hoe veelzijdig de kunstenaar eigenlijk was. Want Voerman was meer dan alleen de IJsselschilder.

Ga maar kijken en ontdek zijn Amsterdamse figuren, maak kennis met de familie Verkade van de koekjes en de biscuits, bekijk zijn aquarellen en neem een kijkje in het werkproces van Jan Voerman met een wand vol prenten en tekeningen aan de muur geprikt. Alsof de kunstenaar elk moment kan terugkomen om verder te werken.

En natuurlijk zijn er die IJsselgezichten, met de hoge luchten boven het land en het uitgestrekte water, waarop zich soms scheepjes aftekenen. Terwijl koeien grazend, of liggend in het gras, lijken te genieten van het landschap om hen heen. Met zijn indrukwekkende wolkenluchten, soms zelfs dreigend, onheilspellend. Tijdens 'In Vervoering van Voerman' komt het allemaal voorbij. En natuurlijk kan de vaste museumcollectie worden bekeken, waarin ook Jan Voerman senior vanzelfsprekend ruimschoots aan bod komt.

Tegelijk met de expositie is het boek 'In Vervoering van Voerman' verschenen, van de hand van museumconservator Kristian Kreeft. Deze uitgave is het resultaat van uitvoerig onderzoek dat Kreeft heeft gedaan naar het leven en werk van Jan Voerman senior. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door een onderzoeksbeurs van het Ekkart Fonds van de Vereniging Rembrandt..
De tentoonstelling is te bekijken tot en met 12 april 2020. Het boek wordt uitgegeven door WBooks in Zwolle en is te koop voor 24,95 euro in de winkel van het museum, maar is eveneens verkrijgbaar via de boekhandel of internet.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers. Adres: Achterstraat 46-48, 038 - 4442897

www.voermanmuseumhattem.nl

Joop de Haan
Meer berichten