De opnames voor de film 'Oorlogswinter weren in 2008 gemaakt op de Oude IJsselbrug, tussen Hattem en Zwolle.
De opnames voor de film 'Oorlogswinter weren in 2008 gemaakt op de Oude IJsselbrug, tussen Hattem en Zwolle.

Film 'Oorlogswinter' start festiviteiten in Heerde

Heerde - Dat de vrijheid die we nu ervaren niet altijd vanzelfsprekend was, wordt de komende maanden regelmatig onder de aandacht gebracht in de gemeente Heerde. Er staan tal van activiteiten op het programma rond '75 jaar Bevrijding'. Met als start de vertoning van de film 'Oorlogswinter' omlijst met bijzondere activiteiten op zaterdag 11 januari in De Heerd in Heerde.

(door Jan Nitrauw)

Al geruime tijd zijn een aantal organisaties actief met het organiseren van activiteiten rond 'Heerde Remembers'. Dit ondersteunt door een breed samengestelde werkgroep die de plannen coördineert. En ondersteunt door de gemeenteraad van Heerde die een bijdrage van 20.000 euro beschikbaar heeft gesteld.

Daarnaast worden de grotere activiteiten ondersteund met een provinciale bijdrage via 'Veluwe Remembers'. "Tijdens dit eerste evenement van Heerde Remembers, nemen Visit Heerde en De Heerd de bezoeker 75 jaar mee terug in de tijd.

De avond start om 18.00 uur met gerechten uit grootmoeders tijd. Op de achtergrond klinken de piano-wonderen van Roderick van Arnhem, een 14-jarig natuurtalent uit Staphorst, met muziek van toen.

Daarna opent burgemeester Jacqueline Koops Heerde Remembers en zal Hans van Ark spreken over het thema 'Vrijheid'. Om 19.30 uur is het tijd voor de film 'Oorlogswinter'", schetst Erica Hottinga namens Visit Heerde het programma.

De film Oorlogswinter is een verhaal van Jan Terlouw, verfilmd door Martin Koolhoven en speelt zich af op de Noord Veluwe en de IJssel. Jan Terlouw woonde zelf geruime tijd in Wezep op de pastorie waar zijn vader predikant was. "Mijn vader huppelde toen we eindelijk bevrijd werden", vertelde Terlouw ooit.

Het verhaal gaat over Michiel, die in de laatste ijskoude winter van de oorlog, volwassen wordt. Zijn oom Ben, die in het verzet zit, is zijn grote voorbeeld en Michiel kan niet wachten tot hij ook wat kan betekenen in de strijd tegen de bezetter. Tot zijn grote ergernis neemt echter niemand hem serieus, totdat zijn oudere buurjongen Dirk hem een opdracht geeft. De film van Terlouw wordt geroemd als 'film over moed, volwassen worden en het maken van belangrijke en allesbeslissende keuzes ten tijden van de Tweede Wereldoorlog'.

Dat maakt het tot een indringend geheel. De film is zoals gezegd onderdeel van een groter programma. Naast een aantal vaste jaarlijkse onderdelen als de herdenking bij de Klementbrug en een fietsroute langs gedenkwaardige plaatsten staan er ook bevrijdingsconcerten op 18 april en 5 mei, een project 'Helden van Heerde' en het openluchtspel 'Zo gaan we allemaal' in Wapenveld op het programma. Kaarten voor de film 'Oorlogswinter'en het omlijstende programma zijn a 12,50 euro te koop via de website van De Heerde.

www.dorpshuisheerde.nl

Jan Nitrauw
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden