Wethouder Wolbert Meijer van Heerde wil de mogelijkheden om woningen te verduurzamen en levensloopbestendig te maken vergroten.
Wethouder Wolbert Meijer van Heerde wil de mogelijkheden om woningen te verduurzamen en levensloopbestendig te maken vergroten. (Foto: Gemeente Heerde )

Heerde stimuleert verbeteren wonen

Heerde - Als de gemeenteraad er mee akkoord gaat, krijgen inwoners toegang tot de mogelijkheid om geld te lenen voor het verduurzamen en toekomstbestendig maken van hun woning. "De gemeente wil 500.000 euro beschikbaar stellen. De provincie Gelderland stelt dan eenzelfde bedrag beschikbaar", aldus wethouder Wolbert Meijer.

(door Jan Nitrauw)

De eigenaren van woningen kunnen als alles volgens plan verloopt, leningen voor verduurzaming en toekomstbestendig maken van de woning aanvragen via het Stimulieringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten.

Het gaat om een revolverend fonds wat betekent dat het geld dat afgelost wordt terugvloeit in het fonds en zo opnieuw gebruikt kan worden. De gemeenteraad wil al langere tijd dat Heerde actief het verduurzamen van woningen stimuleert. Met de nieuwe regeling wordt het nemen van energiemaatregelen gecombineerd met andere zaken, zoals levensloopbestendig maken, asbestsanering en funderingsherstel.

"Door woningeigenaren de ruimte te bieden om energiemaatregelen te koppelen aan andere doelen, wordt de basis en het draagvlak voor investeringen in de energietransitie vergroot", aldus het voorstel van wethouder Meijer aan de raad. Volgens de wethouder is het voordeel van de nieuwe regeling dat meer woningeigenaren in aanmerking komen ten opzichte van de bestaande regelingen.

"Zo komen ook eigenaren van woningen die ouder zijn dan 75 jaar in aanmerking voor deze regeling", legt wethouder Meijer uit. De nieuwe regeling biedt ook de kans om te kiezen voor een consumptief krediet of een hypothecaire leenmogelijkheden. Minimaal moet er 2.500 euro geleend worden en het maximaal te lenen bedrag ligt tussen de 30.000 en 50.000 euro. Bij de regeling hoort een lange lijst van maatregelen die mogelijk zijn als het gaat om energiemaatregelen, levensloopbestendig maken, asbestsanering, sloop van opstallen en funderingsherstel.

Maatregelen

Het moet wel gaan om een combinatie van maatregelen waarbij tenminste één energiemaatregel uitgevoerd moet worden. Genoemd worden bijvoorbeeld het realiseren van slaapkamer op begane grond, aanpassen van badkamer, inductiekookplaat, drempels weghalen, tweede trapleuning, bad vervangen en hang- en sluitwerk aanbrengen volgens het politiekeurmerk. En dat dus in combinatie met alle vormen van isolatie als dak-, vloer- en spouwmuur maar ook plaatsen van dubbelglas.

Maar ook asbestsanering staat op de lijst met maatregelen evenals het slopen van (overbodige) opstallen en inspecteren en herstellen van de fundering. Wethouder Meijer verwacht dat de nieuwe regeling kansen biedt voor lokale bedrijven. Uit ervaring blijkt dat vooral lokale bedrijven voor dit soort klussen worden ingeschakeld. Als de raad akkoord gaat, volgen er voorlichtingsbijeenkomsten.

Jan Nitrauw
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden