De vier leden van het Gelders Kunstcollectief zijn druk om nieuwe aquarellen te maken voor de aanstaande expo in De Regenboogkerk.
De vier leden van het Gelders Kunstcollectief zijn druk om nieuwe aquarellen te maken voor de aanstaande expo in De Regenboogkerk. (Foto: )

Kleurrijke werken Gelders Kunstcollectief

Epe - Het is maandagmorgen. De deur van die ene ontmoetingsruimte in het verenigingsgebouw achter de Eper Regenboogkerk lijkt hermetisch afgesloten. Sterker: als je niet beter wist, dan zou je denken dat hier niemand aanwezig is. Maar niets is minder waar. Na een weifelende klop op de deur, klinkt vanuit de ruimte een enthousiast en ferm 'binnen!'. In het vertrek zitten vier heren naast elkaar. Week na week werken ze geconcentreerd aan hun eigen schilderijen. Aquarellen om precies te zijn.

(door Dennis Dekker)

Johan Broekhuis (85), Dick Ponsteen (85), Harry Lambers (81) en Pieter Dam (72) vormen tezamen het Gelders Kunstcollectief. De afgelopen jaren zijn hun schilderijen in deze regio al op vele plekken tentoongesteld. Het stadhuis in Zwolle, Het St. Jansdal Ziekenhuis, maar ook plekken in Doornspijk, Heerde, Hattemerbroek en Deventer. De opsomming van exposities is lang en indrukwekkend. "Toch zoeken we in deze regio naar iets meer bekendheid."

Wat is het Gelders Kunstcollectief nu eigenlijk precies voor een groep? "Ons collectief is ooit ontstaan als groepje binnen de inmiddels ter ziele gegane Kunstkring in Heerde." De schilderende hobbyisten wilde echter niet stoppen. Daarom hebben deze heren de groep eigenhandig voortgezet. "Elke maandagochtend is 'onze ochtend'. Een vast moment in de week, wanneer we samen aan de slag gaan en onze hobby invulling geven. Want thuis; daar is altijd wat. Dan komt het er vaak niet van om te schilderen."

Ze inspireren elkaar, ze helpen elkaar, ze maken extra uitstapjes om ook op locatie te gaan schilderen. Feitelijk zijn de heren door elkanders hulp, veel met hun schilderspassie bezig. En het moet gezegd; het resultaat is er naar. De werken zien er indrukwekkend uit. Ze zijn zelfs zo goed dat de tentoonstellingsclub van de Regenboogkerk (KIA) hen heeft uitgenodigd om volgend jaar met een reeks van deze werken te gaan exposeren. "Met eigen werk in de kerk. We hebben er erg veel zin in om te exposeren op dezelfde plek waar we ook wekelijks bijeen komen om te werken aan nieuwe schilderijen", aldus het collectief.

De vier heren hopen mede door deze aanstaande expositie, naast een beetje extra aandacht ook een stel nieuwe leden te werven. "Voor de duidelijkheid, we hebben geen honger naar nieuwe aanwas, maar het zou zeker wél erg leuk zijn." Veel voorwaarden zijn er niet, lacht het viertal. Al moet het niveau van de eventuele nieuwe leden wel behoorlijk zijn, grappen de heren. "Wij hebben geen schilderles meer nodig, dit collectief weet alles al. Hahaha... Dus bent u geïnteresseerd om eens bij ons te komen kijken? Schroom niet! We zijn iedere maandagmorgen vanaf 9.30 uur aan het werk in De Antenne, het verenigingsgebouw achter de Regenboogkerk."

De tentoonstelling van het Gelders Kunstcollectief wordt 13 januari ingericht. Waarschijnlijk vindt er vrijdagavond 17 januari een officiële opening plaats van 'Eigen werk in de kerk'.

Dennis Dekker
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden