Harco en Willia Jacobs uit Epe doen mee met de ScanCoveryTrial. Ze zamelen geld in voor de afdeling Nefrologie van de Isala kliniek in Zwolle.
Harco en Willia Jacobs uit Epe doen mee met de ScanCoveryTrial. Ze zamelen geld in voor de afdeling Nefrologie van de Isala kliniek in Zwolle. (Foto: )

Autorally rijden voor dialysefiets Isala

Epe - Willia en Harco Jacobs uit Epe doen vanaf 2 januari mee aan de ScanCoveryTrial. De 10e editie van de prachtige rally door Scandinavië heeft een extra betekenis voor het Eper echtpaar. "Wij hebben er een goed doel aan verbonden. Wij gaan geld ophalen voor het dialysecentrum/afdeling Nefrologie van de Isala klinieken Zwolle."

(door Dennis Dekker)

Waarom juist dat specifieke goede doel? Willia Jacobs (50) begint te vertellen. "Vorig jaar vierden Harco en ik ons 25-jarig huwelijk. Het was een prachtig feest. Maar het was eveneens een emotionele dag."  In 1993 bleek namelijk dat Willia ziek was. Zo ziek, dat ze een andere nier moest. Dat gebeurde in 1995, eveneens het jaar waarin ze haar zoon Zeno kreeg. Die nier kreeg Willia van haar zus Toos Herms. "Wanneer ik een kwart eeuw geleden geen andere nier van haar had gekregen, dan was het zeer de vraag of ik dit feest überhaupt had kunnen vieren. Ik heb Toos dus extra in het zonnetje gezet."

Een kwart eeuw gezond, een kwart eeuw getrouwd. Het geld dat Harco en Willia op hun huwelijksfeest kregen, wilden ze besteden aan een mooie reis. "We kennen Geb Dokter uit Heerde (hij rijdt dit jaar met drie teams mee voor de stichting Berghuizer Bad in Wapenveld, red.) en hadden van hem gehoord dat deze rally's altijd zeer bijzonder zijn." En voor dit Eper echtpaar is alleen deelnemen ook niet voldoende. "We hebben eveneens een goed doel gekoppeld aan de ScanCoveryTrial."

Het geld dat het echtpaar de komende periode binnenhaalt (de teller staat al op 1375 euro) wordt besteed aan een dialysefiets. Zo'n fiets zorgt er voor dat nierpatiënten tijdens de dialyse kunnen bewegen en een virtuele (fiets)tocht kunnen maken. "Bewegen werkt ontspannend en kan de dialyse aangenamer maken. Daarbij worden spieren actiever, neemt de bloedsomloop toe en worden afvalstoffen beter verwijderd." De zwarte Honda CRV waarmee Willia en haar man Harco de tocht rijden, wordt daarom volgeplakt met stickers die er uit zien als ijskristallen.

"Wil je ons sponsoren, dan komt jouw (bedrijfs)naam ook op onze auto. Het is de bedoeling dat er zo veel stickers op de auto komen dat je de zwarte lak niet meer ziet." Hun teamnaam 'Jopie Tegzess' is een treffende samenvoeging van de voornaam van haar huidige internist in het Isala ziekenhuis en van de achternaam van haar toenmalig arts in het UMCG in Groningen. Okay, Willia heeft een nieuwe nier, maar door de medicijnen die ze sindsdien slikt, zijn er best wel eens enkele bijwerkingen. "Dagelijks prednisolon-gebruik zorgt voor botontkalking en ik heb weleens een mindere dag. Dan moet ik echt pas op de plaats maken. Mijn motto is dus: pluk de dag! En geniet!" Daarom deze rally. Maar daarbij wil ze zich graag inzetten voor minder gezonde mensen. "Het is geweldig om dat samen met Harco te doen. We hopen een mooi bedrag binnen te halen."

Nadere info via www.facebook.com/Scanctteam22JT.

Dennis Dekker
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden