Coöperatie Huisartsen Epe-Oene houdt maandelijkse groepssessies aan tientallen Epenaren die gezonder willen gaan leven. (foto: Dennis Dekker)
Coöperatie Huisartsen Epe-Oene houdt maandelijkse groepssessies aan tientallen Epenaren die gezonder willen gaan leven. (foto: Dennis Dekker) (Foto: Dennis Dekker)

Huisartsen in Epe en Oene zijn gestart met bewezen effectief leefstijl-programma

Epe / Oene - Waar een klein samenwerkingsverband groot in kan zijn. De zes huisartsenpraktijken in Epe en Oene die zich ooit verenigd hebben in een coöperatie, pakken diverse zorgprojecten gezamenlijk op. De afgelopen 15 jaar is gebleken dat dit bijzondere projecten kan opleveren, die bijdragen aan een gezondere leefstijl, zoals de wandelgroepen in Epe of Oene, waar iedereen die meer wil bewegen al 5 jaar lang aan kan deelnemen. Sinds dit jaar hebben de huisartsen een nieuw project gestart voor mensen die willen werken aan een gezondere leefstijl: de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI).

Huisarts Freek Stijntjes: "Dit nieuwe leefstijl-programma, dat aan alle patiënten met overgewicht en een inactieve leefstijl kan worden aangeboden, bleek direct na de start al een groot succes.",

"Er bleek veel vraag te zijn naar een programma wat de drempel verlaagt om gezonder te gaan leven en het is prachtig dat alle zorgverzekeraars het volledig kunnen vergoeden. Het gaat ook niet ten koste van het eigen risico."

Het leefstijlprogramma wat in Epe gestart is, heet 'Beweegkuur' en wordt uitgevoerd door een leefstijlcoach, fysiotherapeut en diëtist. De bijeenkomsten vinden plaats in Fitnesscentrum Epe. Daniëlle Gommers-Vriezema (leefstijlcoach en diëtist) en Lies Hut (diëtist, leefstijlcoach i.o.) doen eerst een uitgebreide intake.

Freek Stijntjes: "Mensen die verwezen zijn door hun huisarts, moeten nog diverse vragen beantwoorden. Aan de hand daarvan wordt er een persoonlijk advies opgesteld. Iemand moet echt gemotiveerd zijn om zijn of haar leefstijl te veranderen. Pas dan kan er gestart worden met de individuele begeleiding en de groepssessies van de Beweegkuur."

Danielle Gommers-Vriezema: "Bij de Beweegkuur gaat het niet om diëten voorschrijven, sporten en kilo's verliezen. Het is ook geen gratis abonnement op een sportschool. Het programma gaat over bewustwording, bedoeld voor mensen die een inactieve leefstijl hebben en er wat aan willen doen. Sommigen hebben helemaal niet door dat er bepaalde handelingen zijn die gemakkelijk in hun leefpatroon aan te passen zijn. De Beweegkuur kan net dat zetje zijn wat je nodig had om dagelijks meer te gaan bewegen. Welke manier van bewegen, dat bepaal je zelf."

Zes huisartsenpraktijken in Epe en Oene werken intensief samen met als doel betere zorg in de regio te kunnen verlenen. Zij creëren hun eigen zorgprogramma's op het gebied van diabetes, COPD, preventie van hart- en vaatziekten, leefstijlinterventie-programma's, running therapie, wandelgroepen en complexe wondzorg.

In de 'Beweegkuur' participeren: Dieet Slim, Fysiotherapie Praktijk Dynamiek, diëtist Gea Koopman, diëtisten van Gracefullfood en met Fitnesscentrum Epe.

Zie ook www.huisartsenepe-oene.nl

Joop de Haan
Meer berichten