Deze week is Bats! bij de molen in Veessen geopend, een initiatief van Héenè van Leeuwen.
Deze week is Bats! bij de molen in Veessen geopend, een initiatief van Héenè van Leeuwen. (Foto: Jan Nitrauw )

Bats! brengt toerisme Veessen op stoom

Veessen - "De molen in Veessen is een prachtige plek om toeristisch een functie te geven. Met Bats! wil ik proberen daar een bijdrage aan te leveren. Want sinds we hier twee jaar geleden zijn komen wonen, ben ik helemaal verkocht aan dit prachtige dorp aan de IJssel", zegt Hélenè van Leeuwen.

(door Jan Nitrauw)

Het echtpaar van Leeuwen, de vroegere eigenaren van autohandel van Leeuwen in Heerde, zochten nieuwe woonruimte toen hun woning in Heerde toch wel erg groot werd. Op de zoektocht naar nieuwe woonruimte kwamen ze ook in Veessen terecht. In eerste instantie oogde het pand niet groot maar zoals zo vaak bracht een nadere kennismaking een ommekeer.

"Ons huis middenin Veessen grenst meteen aan het water van de Hank. Een schitterende plek waar we meteen verliefd op waren", vertelt Hélenè. Ze is in Heino opgegroeid en werkte na haar huwelijk volop mee in het Heerder autobedrijf. Later ging ze werken in de kledingbranche en werd vestigingsmanager van een kledingzaak. Eenmaal in Veessen, begon het ondernemersbloed weer te kriebelen. "We wonen dichtbij de molen en bij het leegstaande gebouwtje van de 'Stoom van Jan' kwamen de ideeën snel boven borrelen", lacht Hélenè.

Stoom van Jan

Het gebouwtje dat bekend staat als de 'Stoom van Jan' is onderdeel van het Veesser molencomplex. De huidige molen van Veessen, bekend als de Mölle van Bats, is al in 1779 gebouwd. Het gebouwtje ernaast is in 1888 gebouwd en kreeg al snel de naam 'Stoom van Jan'. Enerzijds omdat er een stoommachine stond en anderzijds naar Jan Langevoord, de molenaar van Veessen. Hij kwam op 6 mei 1996 op een gruwelijke manier aan het einde van zijn 91-jarige leven door dat hij werd vermoord. De stoommachine werd gebruikt om twee koppels maalstenen aan te drijven. Achter de eigenlijke 'Stoom' is nog een ruimte waar eerder al een winkeltje was gevestigd en ook in gebruik was als informatiepunt bij de aanleg van de hoogwatergeul.

Passanten

Juist de aanleg van de hoogwatergeul heeft een hele boel op gang gebracht. "Er is nu een prachtige haven met een royaal aantal camperplaatsen. Het Kozakkenveer zet jaarlijks tienduizenden fietsers. Maar ook buiten het seizoen moet je wat beiden. Vandaar de combinatie van een toeristische uitspanning met een cadeau en kledingwinkel", legt Hélenè uit. Het assortiment bevat porselein, glaswerk, leuke servetten, kussens en plaids. De kleding is tweedehands. Maar wel van prima kwaliteit en dat is Hélenè met haar ruime ervaring in de kledingbranche wel toevertrouwd. En naast de winkel dus de koffie/thee met appeltaart en andere lekkernijen voor de passanten de gelaafd willen worden. Ideeën zijn er genoeg, met Koek en Ei zijn er contacten om samen dingen te doen. De openingstijden zijn van woensdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. En parkeren is handig op de parkeerplaats van de naastgelegen haven.

Jan Nitrauw
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden