De nieuwe rotonde werd vrijdag feestelijk geopend door wethouder Auke Schipper en directeur Piet Tulner van H2O.
De nieuwe rotonde werd vrijdag feestelijk geopend door wethouder Auke Schipper en directeur Piet Tulner van H2O. (Foto: Angela van Erven)

Opening rotonde Zuiderzeestraatweg

Hattem - De nieuwe rotonde op de kruising met de Hilsdijk en de Zuiderzeestraatweg is vrijdag feestelijk geopend door wethouder Auke Schipper en directeur Piet Tulner van H2O.

(door Angela van Erven)

De Zuiderzeestraatweg was toe aan groot onderhoud.

Dit onderhoud is gecombineerd met de realisatie van een rotonde op de kruising met de Hilsdijk, Oostersedijk en Zuiderzeestraatweg.

Hier komt ook de hoofdontsluiting voor het Hattemer deel van het H2O bedrijventerrein, H2O Noord.

Dit is een van de redenen waarom de gemeente Hattem heeft besloten om een rotonde op deze locatie te realiseren. "In de eerste plaats voor het verbeteren van de verkeersveiligheid door het aanleggen van de rotonde in de plaats van de gelijkvloerse oversteek Hilsdijk. Daarnaast speelt de komst van het bedrijventerrein H2O Noord een belangrijke rol", aldus de gemeente Hattem.

Naast de aanleg van de rotonde werd in totaal 1,7 kilometer nieuw asfalt aangelegd, inclusief het kruispunt aan de Geldersedijk en nieuwe stoplichten geplaatst. De maximale snelheid werd verlaagd van 80 naar 60 kilometer per uur. Langs de weg stonden 110 oude Populieren. Deze zijn in het kader van de veiligheid gekapt. Populieren zijn bomen die snel groeien en kwetsbaar worden naarmate ze ouder worden. Om te voorkomen dat bij stormachtige weersomstandigheden grote takken afbreken zijn nieuwe lindes, eiken, iepen en beuken geplant. Deze nieuwe bomen zijn geschikt voor het planten langs wegen, zijn beter bestand tegen ziekten en passen goed bij het herstel van de laanstructuur van de weg.

Een klein obstakel bleek de ontwerpfout van een drempel die aan het licht kwam doordat gebruikers aan de bel trokken bij de gemeente. De drempel bleek niet geschikt voor een 60 kilometerweg en werd opnieuw aangelegd tijdens het afronden van de wegwerkzaamheden.

"Alle reden voor een mooie feestelijke oplevering", deelde wethouder Auke Schipper de aanwezigen mee tijdens de opening.

"Het is een mooi gestaag project. De weg opent een goede toegang tot H2O. De meeste werkzaamheden zijn klaar. Alleen de verlichting moet nog worden aangelegd. De LED lampen waren op in Nederland. Dat is jammer. De verlichting wordt nu geplaatst in januari".

Doordat de kosten meevielen kon ook de Schipsweg worden meegenomen in de werkzaamheden. Door de omleidingsroute waren veel bermen in de Schipsweg kapot gereden. De weg werd symbolisch overgedragen aan Piet Tulner, directeur van H2O.

Tulner benadrukte dat het hard nodig was dat de weg werd aangepast omdat het de enige ontsluitingsweg voor het nieuwe H2O terrein is. "In juni bepaalde de Raad van State dat we met het Hattemer deel van H2O aan de slag kunnen. In januari wordt het plan aanbesteed. Vanaf februari is de aannemer bekend om dit gebied te ontwikkelen. Zoals u weet zijn er plannen met Van der Valk hotel en andere bedrijven die hier een plekje zoeken."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden