Erwin van Andel, de nieuwe voorzitter van de stichting Kulturhus EGW in Epe wil woord van dominee Prins uitdragen. Foto: Dennis Dekker
Erwin van Andel, de nieuwe voorzitter van de stichting Kulturhus EGW in Epe wil woord van dominee Prins uitdragen. Foto: Dennis Dekker (Foto: )

Nieuwe voorzitter EGW in Epe wil het woord van dominee Prins uitdragen

Epe - "Kulturhus EGW is een plek voor iedereen. Een plek waar mensen kunnen leren en elkaar kunnen ontmoeten. Een plek met een lage drempel waar altijd van alles te doen is." Epenaar Erwin van Andel is de kersverse voorzitter van het gelijknamige bestuur. Een interview.

(Door Dennis Dekker)

Ruim tien jaar geleden raakte Erwin van Andel voor het eerst indirect bij Kulturhus EGW betrokken. De directeur van de Eper Jumbo-vestiging sponsorde een middag die RSG-leerlingen wilden organiseren. "Ik was daarvoor al wel eens in het Eper Kulturhus geweest, maar bij dit evenement zag ik pas echt hoe bruisend dit centrum precies is." Sindsdien komt hij er vaak. Als sponsor, maar ook als bezoeker van tentoonstellingen en voorstellingen. "Er gebeurt hier zó veel. Dat is steevast prachtig om te ervaren."

Een paar maanden geleden werd Van Andel gevraagd of hij de voorzittershamer niet over wilde nemen van Loek Sinselmeijer. "In eerste instantie heb ik bedankt. Ik dacht niet dat ik de aangewezen persoon was om hem op te volgen." Totdat bestuurslid Jan Haverkort hem diezelfde vraag nogmaals stelde. "Ze zeiden: 'Wij willen jou er heel graag bij hebben, Wij vinden dat jij hier hoort'. Ik heb nogmaals om bedenktijd gevraagd en ben me in gaan lezen."

Het boekje dat hem letterlijk over de EGW-streep en EGW-drempel trok, heet 'De Eper Gemeente Woning 1912–1987'. R. Paasman schreef dat ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het gebouw. In het boek is er veel aandacht voor dominee J.A. Prins. Hij was de initiatiefnemer en financier van de Eper Gemeentewoning, vertelt Van Andel. "Hij meldt dat de EGW een ontmoetingsplek moet zijn voor iedereen. 'Elk vindt een rustig thuis in de gemeentewoning', zo staat ergens te lezen."

Dit gebouw moest volgens Prins een plek zijn die het hele dorp Epe het besef geeft dat welzijn, ontspanning en cultuur belangrijk zijn voor de mens. "Toen ik dat las, was ik geraakt en werd ik geïnspireerd. Zijn visie is nog steeds van kracht. Tegelijkertijd zijn er nog altijd inwoners van deze mooie gemeente die hier nooit geweest zijn. Ik ga me er graag voor inzetten om dat te veranderen. Samen met de middenstand, samen met horecaondernemingen, met verenigingen of instellingen." Van Andel gaat daarbij als verbinder te werk. "Dit gebouw staat midden in het dorp, middenin de samenleving. Ik wil dat álle Epenaren dat ook zo voelen."

De Pompoen Potter Party? Cabaretvoorstellingen? Exposities? Er zijn volgens de nieuwe voorzitter talloze voorbeelden te noemen die een enorme diversiteit uitstralen. "Elke dag is vanaf 8.00 uur van alles te doen in Kulturhus EGW. Ouderen die biljarten of gezelschapsspelletjes spelen? Een hapje eten tijdens het maandelijkse Kulturpannetje? Een lezing? Een gratis toegankelijk concert op zondagmiddag? Het kan allemaal en het gebeurt allemaal. Dat wil ik graag aan mensen vertellen. Het woord van dominee Prins geldt nog altijd voor alle Epenaren. Dát woord ga ik uitdragen."

Dennis Dekker
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden