Jan Askamp zat ooit in de cockpit van het neergestorte vliegtuig in de bossen tussen Wapenveld en Wezep
Jan Askamp zat ooit in de cockpit van het neergestorte vliegtuig in de bossen tussen Wapenveld en Wezep (Foto: Jan Nitrauw )

Jan Askamp zat in de 'peukieszuuker'

Wapenveld - Jan Askamp (92) kan het zich nog goed herinneren. Ooit zat hij als jongen van 17 jaar in een jachtvliegtuig van de geallieerden dat in de bossen tussen Wapenveld en Wezep in 1944 een noodlanding had gemaakt. "We zijn nog even in de cockpit geklommen al was die dan ook uitgebrand", vertelt de vitale Wapenvelder.

(door Jan Nitrauw)

De herinnering kwam weer boven naar aanleiding van een publicatie over het boek van Wolter Noordman uit Heerde met als titel 'Schuilplaats van de Veluwe'. Noordman noemde daarin het avontuur van Walter Randall die met zijn vliegtuig landde ergens op een open plek in de bossen. Jan Askamp herinnerde zich het voorval meteen.

"Op een dag vroeg Klaas Renshof mij of ik mee ging voor een bezoek aan zijn nicht in Wezep. Dat was prima en wij zijn lopend de Molenweg op gegaan richting Wezep. Aan het einde van de Molenweg op de kruising met de Leemkuleweg, liep de weg toen nog rechtdoor. Uiteindelijk kwam je weer aan de Kamperweg bij Wezep uit", vertelt Jan.

Midden in het bos stond daar opeens een jachtvliegtuig. "Deze was voor ons zeer bekend. Het jagertje kwam regelmatig over Wapenveld, speurend naar militaire doelen. Omdat het zo laag vloog, kreeg het van ons de bijnaam 'de peukieszuuker' of wel de peukjeszoeker. De piloot vloog soms zo laag dat hij volgens ons de peukjes op de weg moest zien liggen", legt Askamp uit. De noodlanding was uitgevoerd op een miniem kaal stukje terrein. "Ik schat dat er nog geen honderd meter vrije ruimte is geweest", put Jan uit zijn herinnering. Wat ze zagen was dat de bewapening al uit het vliegtuig was gehaald en de cockpit was uitgebrand. "Ik denk dat de Duitsers dat hebben gedaan, die lagen in de kazerne in Wezep. De mitrailleur waarmee hij van alles en nog wat beschoot was verdwenen. We zijn toen toch in de cockpit geklommen om het gevoel eens te hebben hoe het was om in zo'n vliegtuig te zitten."

Voor een deel heeft hij de oorlog als jongen mee gemaakt die gewoon zijn gang kon gaan. Naarmate hij ouder werd moest ook hij uitkijken niet opgepakt te worden voor dwangarbeid. Jan heeft dan ook nog enige tijd ondergedoken gezeten bij de boerderij van de familie van Loo in de boerderij op landgoed Petrea.

"We hadden daar met vijf man een plek. Op een avond kruide ik een kruiwagen vol stro naar de boerderij omdat er ook inwoners van Hattem bij kwamen om onder te duiken. Die zouden een plek krijgen in het kippenhok. In die maanverlichte nacht kwam 'de peukieszuuker' ook weer over", weet Askamp nog te vertellen over de regelmaat waarmee de piloot op zoek was naar vijandelijke doelen. Overigens is het met de piloot goed afgelopen. Hij kon wegkomen bij het vliegtuig en bracht de eerste nacht door in een vakantiehuisje en heeft de oorlog overleefd, zo meldt Wolter Noorman in zijn boek dat binnenkort uitkomt. .

Jan Nitrauw
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden