Wethouder Yasemin Cegerek verwacht zo'n tweehonderd kinderen te helpen met het Winterpakket.
Wethouder Yasemin Cegerek verwacht zo'n tweehonderd kinderen te helpen met het Winterpakket. (Foto: Henri van der Beek)

Leergeldpas voor kleding en schoeisel

Heerde - Met het beschikbaar stellen van een Winterpakket ter waarde van 75 euro, stelt de gemeente Heerde kinderen in staat naar eigen inzicht kleding en schoeisel kopen. Deze maatregel heeft de gemeente Heerde genomen in samenwerking met de stichting Leergeld. "We verwachten met deze maatregel zo'n 200 kinderen te kunnen helpen", aldus wethouder Yasemin Cegerek.

(door Jan Nitrauw)

Nog steeds leeft een groot aantal kinderen in Nederland onder de armoedegrens. Zij kunnen niet meedoen, doordat in het gezin waar ze opgroeien materiële zaken en middelen ontbreken. Het is bekend dat ook in een rijk en hoogontwikkeld land als Nederland sprake is van armoede en dat de gevolgen daarvan vaak een grote en langdurige impact op kinderen hebben. De kinderen in armoede ervaren al veel te jong dat hun wereld en mogelijkheden beperkt zijn.

"We willen de kinderen die in armoede leven in de gemeente Heerde eenmalig ondersteunen met dit winterpakket. Dat kan ingezet worden om (winter-)kleding en schoeisel te kopen", aldus de wethouder. Het Winterpakket is een samenwerking tussen Stichting Leergeld Noord Veluwe en de gemeente Heerde. Stichting Leergeld helpt kinderen van 4 tot 18 jaar uit gezinnen met een laag inkomen.

Bij Leergeld kan men aanvragen doen voor onder meer lidmaatschap van een sportclub, gymnastiekvereniging of scouting, lessen bij een muziekschool, deelname aan kamp of schoolreis, sportkleding, sport- of balletschoenen of bijzondere schoolkosten. Voor leerlingen in het voortgezet onderwijs is ook een bijdrage voor een fiets of laptop mogelijk.

Leergeldpas

Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar uit gezinnen met een inkomen tot 120% van het bijstandsniveau komen in aanmerking voor een Winterpakket ter waarde van 75 euro. Het Winterpakket bestaat uit een Leergeldpas waarmee bij diverse (lokale en landelijke) winkels kan worden betaald.

Met dit Winterpakket kunnen de kinderen en jongeren naar eigen inzicht kleding of schoeisel voor zichzelf kopen. Dit Winterpakket is een aanvulling op bestaande regelingen. Kinderen moeten zich kunnen ontplooien en ontwikkelen zonder daarin belemmerd te worden door de financiële positie van hun ouders.

"We verwachten maximaal 200 kinderen en jongeren te kunnen helpen met dit Winterpakket. In totaal is er in de begroting 16.383 euro beschikbaar voor het Winterpakket. De middenstanders betalen de kosten voor de pas zodat al het geld rechtstreeks ten goede komt aan de doelgroep", aldus wethouder Cegerek.

Hoewel we het niet verwachten is het in theorie mogelijk dat er meer aanvragen binnen komen dan het budget dat beschikbaar is. Mocht dit het geval zijn dan is er via een reserve voor tegengaan van armoede en schulden meer geld beschikbaar dat voor het Winterpakket ingezet kan worden.

Jan Nitrauw
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden