Het schilderij de 'Gemberpot met asters', met daarnaast een replica van de pot van Augustine Obreen.  (foto Voerman Museum Hattem)
Het schilderij de 'Gemberpot met asters', met daarnaast een replica van de pot van Augustine Obreen.  (foto Voerman Museum Hattem) (Foto: )
Kunst & Cultuur

Bijzondere gloed van de gemberpot

door de redactie

Voerman Museum Hattem

Het gemberpotje was een van de voorwerpen die Jan Voerman senior menigmaal koos als onderwerp voor zijn stillevens. Tijdens de tentoonstelling 'In Vervoering van Voerman' zijn er diverse 'gemberpotten' van zijn hand te bewonderen.

Hattem - De gemberpotten kwamen op het pad van Voerman door Augustine Obreen, rond 1888 een leerlinge van de schilder. Zij vertelde Voerman op een dag dat ze een mooie gemberpot had gezien.

Augustine besloot de pot te kopen en nam deze mee naar het atelier. Het bleek een speciaal exemplaar. Deze pot was lange tijd gebruikt om soda in te bewaren en dat zorgde ervoor dat het aardewerk een bijzondere gloed kreeg. Voerman en zijn leerlingen Augustine Obreen en Jan Verkade waren zeer onder de indruk van het bijzondere lichtspel.

De schilder wijdde er diverse fraaie werken aan, zowel aquarellen als olieverfschilderijen. Door deze ontdekking kregen de potten de benaming 'pot van Augustine'.

Het Voerman Museum Hattem heeft zelf 'Gemberpot met boeddhabeeldje' in de collectie. Dit werk is te vinden in de galerij naast de Voerman senior-zaal op de begane grond. Maar dankzij de expositie 'In Vervoering van Voerman' zijn nu er verschillende 'gemberpotten' in Hattem te gast. Met dank aan de bruikleengevers.

Zo is er de 'Gemberpot met asters'. Dit is een olieverf op paneel-schilderij, gemaakt in 1888. Het is voor 'In Vervoering van Voerman' in bruikleen gegeven door Museum De Fundatie aan de Blijmarkt in Zwolle (collectie provincie Overijssel).

Deze 'gemberpot' is zelfs gemaakt voordat Augustine Obreen haar exemplaar bij Voerman onder de aandacht bracht. Want daarvoor al legde Voerman zich met enige regelmaat op dit onderwerp toe. Dit schilderij toont kleurige asters in een groene Chinese gemberpot.

Een ander werk dat tijdens 'In Vervoering van Voerman'te bekijken valt, is de 'Gemberpot met gele rozen'. Dit is door een particulier in bruikleen gegeven. Jan Voerman paste hier de aquareltechniek toe. Deze aquarel is gemaakt tussen 1891 en 1897.

De tentoonstelling 'In Vervoering van Voerman' is te bekijken tot en met 12 april 2020. In de museumwinkel zijn overigens replica's van de gemberpotten te koop voor 19,50 euro. Wie dat wil kan een eigen 'pot van Augustine' mee naar huis nemen.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers. Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038 - 4442897.

www.voermanmuseumhattem.nl

Joop de Haan
Meer berichten