Foto:

IJsselvallei Boert en Eet Bewust: ontdek waar je eten vandaan komt

Regio - Waar komt eten vandaan? Wie vragen heeft over de manier waarop voedsel geproduceerd wordt kan terecht bij enthousiaste boeren, tuinders en telers uit de IJsselvallei. Zij zoeken de verbinding en willen boeren en burgers dichter bij elkaar brengen onder de noemer 'IJsselvallei Boert en Eet Bewust (IJBeEB)'. Alle boeren, tuinder en telers uit de IJsselvallei (van Hattem tot Rheden, tussen Veluwe en IJssel) kunnen meedoen aan IJBeEB. Het landelijke initiatief 'Boert Bewust' kent 10 streken, voornamelijk in Overijssel en Gelderland.

Aan de oostkant van de IJssel, in Salland, loopt dit initiatief inmiddels al drie jaar. Zeventig boeren zijn aangesloten bij Salland Boert en Eet Bewust. Bedoeling is dat ook de IJsselvallei de boer-burger verbinding actief gaat opzoeken.

Evert Jan Aalpoel, melkveehouder uit Twello en voorzitter van het initiatief over het waarom van IJBeEB; "Er is veel te doen om de land- en tuinbouw in Nederland op dit moment. Om goed met elkaar in gesprek te blijven denken wij dat het belangrijk is onze deuren te openen en mensen kennis te laten maken met onze bedrijven. Andersom is het net zo belangrijk dat wij als boeren horen welke vragen en behoeften er zijn vanuit de samenleving. Met IJBeEB gaan we in gesprek met onze omgevingen laten we zien er op onze bedrijven gebeurt. Zo dragen we bij aan betrokkenheid van consumenten bij hun voedsel".

Alle boeren, tuinder en telers uit de IJsselvallei kunnen meedoen aan IJBeEB. Voordat boeren kunnen deelnemen halen ze een Boert Bewust Score. Daarmee laten de deelnemers zien hoe hun bedrijf zich ontwikkelt op maatschappelijke thema's zoals energie, dierenwelzijn en natuur. Boert Bewust boeren zijn niet beter dan boeren die niet deelnemen, zij zijn wel uitdrukkelijk het visitekaartje.
In de noordelijke IJsselvallei zijn melkveehouders Annet Schrijver en Gert - Karel Bruggert uit Marle en tuinders Wim en Korrie Doorn uit Heerde de eerste officieel gescoorde IJBeEB boeren. Begin 2020 zijn deze bedrijven te herkennen aan een Boert Bewust Bord op hun bedrijf.

In 2020 gaat IJBeEB verschillende boer-burger activiteiten organiseren, bij voorkeur in samenwerking met lokale partijen. Meer informatie via ijsselvalleiboerteneetbewust@gmail.com.


 

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden