Maatschappelijk werker Alie van Ommen is één van de initiatiefnemers van Hattem Heroes.
Maatschappelijk werker Alie van Ommen is één van de initiatiefnemers van Hattem Heroes. (Foto: Angela van Erven)

Hattem Heroes voor gezond gewicht

Hattem - Samen gezonder leven is de achterliggende gedachte achter het nieuwe project Hattem Heroes. Een aantal partijen slaan in de IJsselstad de handen ineen om kinderen met overgewicht en hun ouders te helpen. In het programma Hattem Heroes gaan een kinderfysiotherapeut, een diëtist en een (school)maatschappelijk werker samen met een kind en zijn/haar ouders aan de slag om gezonder te worden.

(door Angela van Erven)

Kinderen met overgewicht zitten vaak niet lekker in hun vel. Ze zijn minder fit dan hun leeftijdsgenoten, worden vaker gepest en krijgen later vaak te maken met fysieke problemen.

"Ongeveer één op de zeven kinderen is te zwaar. Daarom is de bestrijding van overgewicht onder de jeugd hard nodig. Bij Hattem Heroes leren kinderen beter bewegen, beter eten en om gezonder te worden. Hattem Heroes ondersteunt hierbij ouders en kinderen van 4 tot 18 jaar. De drie professionals die participeren in Hattem Heroes richten zich op een gezonde leefstijl en een gezond gewicht", aldus maatschappelijk werker Alie van Ommen.

Hattem is een JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) gemeente. Het doel van JOGG is om een gezonde leefstijl weer gewoon te maken met als effect een daling van het aantal kinderen en jongeren met overgewicht en obesitas.

Hattem Heroes is een onderdeel van het JOGG programma. Een gezonde jeugd begint bij de omgeving van het kind.

"De insteek van Hattem Heroes is positief en er wordt gewerkt aan een blijvende verandering van de leefstijl. De kinderfysiotherapeut gaat één of twee keer per week actief bewegen met het kind. Naast het verbeteren van de conditie en de spierkracht is het ontwikkelen van plezier in bewegen hierbij belangrijk."

"Bij de diëtist werken kinderen en ouders aan een gezond voedingspatroon. De maatschappelijk werker gaat met zowel kind als ouders aan de slag om hen te coachen het gewenste eet- en beweeggedrag bij hun kind te bewerkstelligen. Juist de ouders gebruiken wij als aangrijpingspunt om veranderingen in te zetten en door te zetten. Zij hebben de sleutel tot verandering in handen, vooral bij de jongere kinderen. Samen willen we bereiken dat de deelnemende kinderen een gezond gewicht bereiken en weer lekker in hun vel zitten."

Na de aanmelding volgt een intake en een kennismaking met het kind. "Daarna gaat een kinderfysiotherapeut kijken naar evenwicht, motoriek en conditie. Een diëtist gaat de lengte en gewicht meten en vervolgens het voedingspatroon bespreken", vertellen de initiatiefnemers."

"Op basis van deze informatie wordt een programma op maat samengesteld. Het programma wordt met de ouders en het kind besproken. Daarna kunnen we van start gaan".

Er zijn geen kosten aan verbonden om deel te nemen aan Hattem Heroes.

Aanmelden voor Hattem Heroes kan via maatschappelijkwerkhattem@verian.nl of 06 - 50809306.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden