Klaas (links) toont de in Dalfsen gewonnen trofee en ontvangt de zilveren hoorn uit handen van Marcel van Buul  en voorzitter Rik de Weerdt.
Klaas (links) toont de in Dalfsen gewonnen trofee en ontvangt de zilveren hoorn uit handen van Marcel van Buul en voorzitter Rik de Weerdt. (Foto: Jan Nitrauw )

Klaas blaast het beste op kuiphoorn

Wapenveld - Het is een mooi gezicht. Voor molen de Vlijt staat de groep midwinterhoornblazers van de Vlijtblaozers opgesteld. Voor ze gaan blazen om het clubkampioenschap zal Berend Jan Stijf nog even een foto maken. Het wachten is nog op twee leden die eerder die dag in Dalfsen hebben geblazen. Dan zet Klaas van der Hoek zijn fiets tegen het hek: 'Ik heb hem!'. roept hij al van ver.

(door Jan Nitrauw)

Klaas heeft in Dalfsen de eerste prijs behaald op het 'Blaastreffen 2020' van de Dalfser midwinterhoornblazers, zeg maar het officieuze Nederlandse kampioenschap. Trots toont hij de gewonnen trofee aan zijn eigen groep. De felicitaties stromen toe, de schouder van Klaas krijgt flinke meppen te verwerken. Het is ook niet niks, zo blijkt als Klaas tekst en uitleg geeft.

Het jaarlijkse blaastreffen in Dalfsen telde 73 deelnemers, overwegend afkomstig uit de Achterhoek, Twente en de Veluwe. Zij zijn verdeeld over twee categoriën: de traditionele hoornblazers en de gekuipte hoornblazers. Het verschil zit in het maken van de midwinterhoorns. De traditionele hoorns zijn gekapt uit één stuk hout, de kuiphoorn is gemaakt van latjes die om een mal worden gevormd tot een midwinterhoorn. Klaas is winnaar geworden van de categorie kuiphoorns. Deze hoorn heeft hij gekocht, inmiddels heeft hij ook een eigen traditionele hoorn gemaakt.

Deelnemen aan de wedstrijd betekent dat je maar één kans krijgt voor een driekoppige jury. "De leden zijn geblinddoekt en werken alleen met nummer. Ze weten dus niet wie ze voor zich hebben", vertelt Klaas. De beoordeling vindt plaats op de onderdelen muzikaliteit, originaliteit en zuiverheid. "Elk jurylid geeft op elk onderdeel punten. Uiteindelijk wordt daar een gemiddelde uit berekend en dat bepaald de eindstand", aldus Klaas. Die achter zijn naam 8,81 zag noteren en daarmee dus winnaar werd.

Het blazen van een muziekinstrument is voor Klaas geen probleem met zijn achtergrond vanuit een fanfarekorps. Nadat hij vanuit Wezep in Wapenveld kwam wonen, maakte hij zes jaar geleden kennis met de Vlijtblaozers. "Ik hou van tradities en die moet je in ere houden", is de motivatie van Klaas om midwinterhoorn te gaan blazen en om ook zelf zo'n instrument te maken.

Als afsluiting van het blaasseizoen houden de Vlijtblaozers een eigen clubwedstrijd. Alweer een aantal jaren worden rondom molen de Vlijt de blazers opgesteld en beoordeeld door een anoniem jurylid. Dat was dit jaar Marcel van Buul, hoofdsponsor van de Vlijtbloazers. Die maakte bij het afsluitende etentje bekend dat de kersverse officieuze Nederlandse kampioen, ook een jaar lang de 'zilveren hoorn' thuis mag hebben.

Overigens was er bij de blaaswedstrijd in Dalfsen meer regionaal succes. Bij het groepsonderdeel werden de Veluwse Midwienterhoornblaozers uit Epe winnaar van de twaalf deelnemende groepen.

Jan Nitrauw
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden