De gedecoreerde vrijwilligers van de brandweer met burgemeester Jacqueline Koops.
De gedecoreerde vrijwilligers van de brandweer met burgemeester Jacqueline Koops. (Foto: Gemeente Heerde )

Brandweer Heerde bedolven onder lintjes

Heerde - Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de brandweerkorpsen van Heerde en Wapenveld in de kazerne in Heerde, is aan veertien brandweermannen uit de gemeente Heerde een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. Al deze brandweermannen zijn 20 jaar of langer lid van de 'vrijwillige brandweer Heerde/Wapenveld'.

(door Jan Nitrauw)

Burgemeester Jacqueline Koops kon een hele grote groep betrokkenen bij de brandweer welkom heten. Zij mocht namens Koning Willem Alexander de onderscheidingen uitreiken. De aanleiding voor de uitreiking aan zo'n grote groep brandweermensen is dat de regels voor het decoreren van brandweermensen gewijzigd zijn. Tot en met vorig jaar kwamen vrijwilligers bij de brandweer na 20 jaar automatisch in aanmerking voor een Koninklijke Onderscheiding.

Met ingang van 2020 is deze regel veranderd, en kunnen brandweerlieden alleen nog een Koninklijke Onderscheiding krijgen op basis van persoonlijke verdiensten. Vanwege deze wijziging is besloten om alle brandweermensen die nu 20 jaar of langer in repressieve dienst zijn, voor te dragen voor een onderscheiding. Dat gebeurde niet alleen in Heerde maar op tal van plaatsen.

Burgemeester Koops zette nog maar eens uiteen hoe belangrijk de rol van de brandweer in de samenleving is. Vrijwilligers bij de brandweer staan dag en nacht klaar om, als er een oproep is, direct in actie te komen wanneer er een grote ramp of brand is of andere hulpverlening nodig is. 24 uur per dag, 7 dagen per week het gehele jaar door kunnen ze worden opgeroepen (de repressieve dienst). Ze vervullen een belangrijke rol in de veiligheid van iedereen. "Vanwege dit grote maatschappelijke belang hebben de brandweermannen, die zich al zo lang inzetten, het verdiend om benoemd te worden tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau", aldus burgemeester Koops. .

Gedecoreerden

De volgende brandweermannen werden toegesproken door burgemeester Koops en kregen vervolgens hun onderscheiding opgespeld.: William van der Beek, Henk van den Berg, Douwe Boonstra, Wim Broekhuis, Gerrit Dezijn, Michiel Docter, Tonny Haverkamp, Freerk Post, Erik Rorije, Jacco Schuurman, Teun Visser, Jan Wonink, Arjan Eilander en Gerry Zandvliet. Eén van de brandweermannen is wel geïnformeerd over de onderscheiding, maar was afwezig en ontvangt de versierselen later.

Nieuwjaarsreceptie

Met de start van 2020 is het ook de tijd voor de Nieuwjaarsrecepties. De gemeente Heerde nodigt haar inwoners uit voor deze activiteit op donderdag 9 januari. En dat wordt gecombineerd met een Nieuwjaarsconcert door de muziekvereniging Wilhelmina. Inwoners van de gemeente Heerde zijn vanaf 19.30 uur welkom in mfa De Heerd. Na het optreden van Wilhelmina in de theaterzaal, begint om 21.00 uur de receptie. Dan zal dan ook de Cittaslowprijs worden uitgereikt.

Jan Nitrauw
Meer berichten