René Blok
René Blok (Foto: niet bekend)

René Blok, een bekende Epenaar aan het woord in Kulturhus EGW Epe

Epe - Van zwerfafval naar vlinder’. Dit is het thema waar Epenaar René Blok op zondag 12 januari een lezing over gaat geven in Kulturhus EGW Epe.

Zwerfafval is ook op de Veluwe een steeds groter wordend probleem. Blok ging in 2014 de strijd aan tegen dit verschijnsel. Na jaren van afval rapen, is dit project ontstaan. "Ik had daarbij in gedachte: ‘jong geleerd, is oud gedaan."

René tracht al jaren om een bijzonder monument in de gemeente Epe op te richten om aandacht te vragen voor de kwetsbaarheid van het milieu en zijn leefomgeving. Eén van zijn initiatieven is het oprichten van een grote vlindersculptuur, opgebouwd uit diverse kleine vlinders. Deze zijn gemaakt door basisschoolleerlingen. Ze gebruiken granulaat van P2-doppen voor frisdrankflessen. "Vlinders staan voor kwetsbaarheid. Daar wilde ik wat mee."

Om nog meer zwerfafval te voorkomen, zocht hij hulp. Samen met Rijkswaterstaat, Nederland Schoon, de Waterschappen, de Vlinderstichting Nederland, het IVN en de Schone IJsseloever, maakt hij zich nu sterk voor een schone Veluwe. "Ik organiseer projecten die voor bewustwording moeten zorgen bij zowel publiek als politiek. Want alleen samen kunnen we dit toenemende probleem een halt toeroepen.’
Wat er de afgelopen tijd zoal op zijn pad kwam en hoe hardnekkig dit afvalprobleem is, licht hij toe in een presentatie met vele natuurfoto’s."

Aanvang 15.00 uur. Vrij entree.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden