Afgelopen zaterdagavond vond de, zeer gezellige, finale van de Eper Curling Cup plaats. Foto: Dennis Dekker, www.mediamagneet.nl
Afgelopen zaterdagavond vond de, zeer gezellige, finale van de Eper Curling Cup plaats. Foto: Dennis Dekker, www.mediamagneet.nl (Foto: )

Bijzondere nieuwjaarsreceptie op ijs

Epe - Zie ze daar lopen, gebroederlijk over het ijs. De ene maakt een grapje, de andere lacht. Tóch zijn ze tegenstanders. Kort daarna wordt de strijd weer volop gevoerd wanneer de diverse teamleden hun zware kleurrijke stenen ter hand nemen.

(Door Dennis Dekker)

Vele Eper ondernemers, bedrijven en instellingen die Epe on Ice een warm hart toedragen, mogen na betaling van dat sponsorbedrag meedoen aan de Eper Curling Cup. Zaterdagavond is de finale van deze competitie gespeeld. Een sfeerverslag van een bijzondere en ook strijdvaardige nieuwjaarsreceptie op het ijs. Die bovenal in uitstekende sfeer en in goede harmonie plaatsvindt.

De bonkende après ski-hits van de dj's knallen door de tent en werken sfeerverhogend. Dat zie je aan de lachende gezichten, de talloze high fives en de vele omhelzingen. Rookpluimen krullen eens in de zoveel tijd over het ijs; laserstralen en lampen flitsen door de ruimte. Ja, dit is voor vele Epenaren een gezellig samenzijn. Collega-ondernemers treffen elkaar hier jaarlijks voor het eerst tijdens deze verkapte nieuwjaarsreceptie en wisselen 'beste wensen' uit. Het is gezelligheid troef in die tent in het Epe Loeffpark.

Aan de andere wordt er volop gestreden om de cup die de hele avond aan de zijkant van de ijsbaan staat te wachten. De elektrotechnisch installateur, de makelaar, de hovenier, de hypotheekadviseur, de aannemer, de medewerkers van het schildersbedrijf of de vrijwilligers van de brandweer; een ieder geeft alles om die Eper Curling Cup mee naar huis te kunnen nemen. De spelregels zijn eenvoudig. Twee teams van vier personen spelen tegen elkaar. Om en om wordt een steen geworpen. Die schijven glijden naar de roos die aan de andere kant van de ijsbaan te zien is. De ploeg die na acht worpen het dichtst bij de target ligt, wint de set. Een wedstrijd gaat om drie sets. Bij een gelijke stand, wordt er een 'tie-break' gespeeld. Van beide teams mag één speler de curl-steen dan één maal laten glijden. De schijf die dan het dichtst bij ligt, wint.


Spelers doen er alles aan om hun curl zo zuiver mogelijk naar de roos te krullen. De één gaat door de knieën, tuurt over het handvat en laat in één keer los. De ander zwiept eerst een paar keer heen en weer alvorens af te vuren. Soms wordt de steen van de tegenstander de baan uit gekegeld, dan weer wordt een eigen schijf zo geplaatst dat bij de andere partij winnen niet meer mogelijk is. Het blijft een vermakelijk schouwspel. De winnaars van de avond en dus van de Eper Curling Cup 2019-2020? Dat is de afvaardiging van Pluimveeslachterij G.P. Remkes geworden. Op de derde plek eindigt Welldone Installatietechniek, op de tweede plek Partyverhuur Vosselman. Leuk detail? Pluimveeslachterij G.P. Remkes heeft deze Eper Curling Competitie in 2014 ook al gewonnen. Dat deed nog niemand hen na. Gezelligheid blijkt echter het allerbelangrijkste aspect van de avond. Of zoals de makelaar het treffend verwoordt: "Het is maar een spelletje..."

Dennis Dekker
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden