De filmploeg strijkt neer in het centrum van Emst, waar de inwoners 70 kilometer per uur door hun bebouwde kom mogen rijden.
 De filmploeg strijkt neer in het centrum van Emst, waar de inwoners 70 kilometer per uur door hun bebouwde kom mogen rijden. (Foto: Boudewijn Bleekman)

Dorpsfilm Omroep Gelderland blikt terug naar Emst van 1964

Emst - In de derde aflevering van Ons Dorp (donderdag 16 januari) is de filmploeg van Johan Adolfs te vinden in het Gelderse dorp Emst. De tv-serie van Omroep Gelderland neemt de kijker mee terug naar het leven in Emst in het jaar 1964.

De filmploeg strijkt neer in het centrum van Emst, waar de inwoners 70 kilometer per uur door hun bebouwde kom mogen rijden. Tenminste, zo staat vermeld op de verkeersborden in de dorpsfilm.

Het is augustus, de maand van het Emster Feest dat drie dagen lang plaatsvindt. Op het feestterrein zijn versierde fietsen te zien en gekostumeerde mensen, waaronder een jong boertje met een melkbus en een bord met de tekst 'Al is de boer maar klein, zijn product mag er zijn'.

Veel werkende inwoners komen bij de 'wattenkaste' terecht, de fabriek van Utermöhlen waar op grote schaal watten worden geproduceerd voor binnen- en buitenland. Zand, grind en andere zaken worden getransporteerd door twee families met de identieke naam Eiland. Om ze uit elkaar te kunnen houden rijdt de één in rode vrachtwagens en de ander in blauwe.

De camera gaat ook nog even aan bij het kleine woonwagenkamp in het dorp. In de afsluitende optocht spelen vier muzikale jongeren op hun gitaren. Geen wilde rock & roll muziek, maar soft en swingend. Ook de gasten van de plaatselijke jeugdherberg (NJHC-spandoek) lopen vrolijk mee. Muziekvereeniging Prins Bernhard leidt de muzikale finale in, en het bleef nog lang onrustig in het Veluwse dorpje.

Ons Dorp portretteert aan de hand van historische opnames van filmmaker Johan Adolfs het Gelderse dorpsleven uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. De serie komt tot stand in samenwerking met het Gelders Archief, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL), Regionaal Archief Rivierenland en de plaatselijke historische genootschappen.

Ons Dorp Emst is donderdag 16 januari vanaf 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland. Het tv-programma Ons Dorp is elke donderdag om 17.20 uur te zien op Omroep Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering online (terug)kijken? Dat kan via Uitzending Gemist.

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden