Bezoekers van de startavond kregen ook bloedworst, balkenbrij en snert voorgezet in De Heerd.
Bezoekers van de startavond kregen ook bloedworst, balkenbrij en snert voorgezet in De Heerd. (Foto: Jan Nitrauw )

Startavond viering 75 jaar bevrijding in gemeente Heerde

Heerde - Bloedworst, balkenbrij, spek, wittebrood en erwtensoep waren zaterdag overvloedig aanwezig in mfa De Heerd. Dat in schril contrast met de beelden van de etenhalers in de oorlogwinter 1944/1945 die later in de film 'Oorlogwinter' te zien waren. En dat op de startavond voor de festiviteiten rond de viering van 75 jaar vrijheid in de gemeente Heerde.

(door Jan Nitrauw)

De eerste activiteit was georganiseerd door Visit Heerde in samenwerking met mfa De Heerd. De formule bleek aan te slaan, een vrijwel volle zaal keek naar de film 'Oorlogswinter' gebaseerd op het boek van Jan Terlouw. Burgemeester Jacqueline Koops trapte de festiviteiten af met alvast de werkgroep te danken die de coördinatie van het programma met enkele tientallen activiteiten verzorgd. "Het is een grote verworvenheid dat we al 75 jaar in alle vrijheid mogen zijn die we zijn. Dat gaan we herdenken en vieren", aldus de burgemeester.

Ds. Hans van Ark verdiepte het thema vrijheid in een toespraak met drie punten. Met name ging hij in op de opdracht om de vrijheid ook te behouden. "We behoren in de top-3 van meest gelukkige inwoners op aarde en toch is er veel onbehagen en chagrijn. Vrijheid moeten we in elke generatie dan ook opnieuw invullen. Het is een geschenk dat we elke keer weer voorzichtig moeten uitpakken omdat we het als een cadeau dat we uit genade gekregen hebben", aldus de Wapenveldse predikant. Die daarbij waarschuwde voor de gevaren van het populisme. "Iedere burger hoeft niet per definitie gelijk te hebben. We moeten de diepgang zoeken om de vrijheid voor de lange termijn te waarboren."

Programma

Door verschillende partijen worden de komende tijd activiteiten georganiseerd rond het thema '75 jaar Bevrijding'. Een comité coördineert dit programma waarvoor de gemeenteraad van Heerde 20.000 euro beschikbaar heeft gesteld. Daarin hebben de vaste activiteiten als de herdenking op 4 mei en 5 uiteraard een plaats. Het programma gaat in februari verder met het onderdeel 'Veteraan voor de klas.

Het Cultuurplein en de Noordgouw werken aan een project 'Helden van Heerde'. Dat moet leiden tot een expositie die 16 april geopend wordt. De gemeente Heerde is op 17 april bevrijd en ook dan zijn er activiteiten.

Wapenveldse scholen krijgen bezoek van Franklin de Liever, die als Joodse baby in de oorlog in Wapenveld is geboren. Op de Noordgouw is van 15 tot en met 17 april het project 'Vrij' met onder meer een bezoek aan een concentratiekamp en een bevrijdingsfestival. Op 18 april is er een groot Bevrijdingsconcert in de Faberhal door zang- en muziekverenigingen. Ook op 5 mei is er een bevrijdingsconcert, dan in de Johanneskerk in Heerde. Op 8 en 9 en op 11 mei wordt in het amfitheater op Vrieze's Erfgoed het openluchtspel 'Zo gaan we allemaal' gebracht op basis van brieven van twee Joodse onderduikers in Wapenveld.

Jan Nitrauw
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden