Gerard van Elst uit Epe verruilt baan bij SPV Vaassen voor functie bij Tiem Zwolle. (foto: Dennis Dekker)
Gerard van Elst uit Epe verruilt baan bij SPV Vaassen voor functie bij Tiem Zwolle. (foto: Dennis Dekker) (Foto: )

Gerard van Elst vindt de 'factor mens'

Epe - De artikelen over bijzondere carrière-switchen lopen door. Na een eigenaar van een groentezaak die zijn baan verruilde voor koster en een beveiliger die beheerder van de Eper sporthal werd, is Gerard van Elst uit Epe de volgende in deze reeks. Hij verruilde zijn baan bij het Studiecentrum voor Publieke Veiligheid (SPV) in Vaassen voor een functie bij Tiem.

(door Dennis Dekker)

Een bedrijf dat veiligheidstrainingen verzorgt voor iedereen behalve politieagenten. Een organisatie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geeft. "Ja, ik snap dat men denkt dat het totaal andere functie is, omdat het enorm verschillende bedrijven zijn. Ik ga van commercie naar sociaal."

Toch zit er de nodige overlap in zijn werk. "Daar waar ik in Vaassen de hoofd facilitaire dienst genoemd werd, ben ik in Zwolle hoofd technische dienst geworden." Dat lijkt praktisch hetzelfde. Toch is Tiem een grotere organisatie. Van Elsts takenpakket omvat naast de technische dienst onder meer ook de facilitaire werkzaamheden rondom de inkoop, het beheer, de schoonmaak, de catering en de beveiliging. "Deze organisatie is veel groter. Dat maakt de uitdaging ook groter." Daarbij was de Epenaar op zoek naar 'de factor mens'. "Die miste ik de laatste jaren een beetje. Het draaide bij SPV steeds meer om geld en om geld verdienen. Op zich prima, maar ik voelde me daar niet altijd prettig bij."

Van Elst had nog best jaren hetzelfde kunnen doen in Vaassen. Maar goed, dan wordt het een trucje, een kunstje. "En daar hou ik niet van. Ik wil uitgedaagd worden. Lukt dat niet, dan zoek ik naar iets anders." Dat is te zien als je de carrière van Van Elst er bij haalt. Hij begon ooit als technisch beheerder op een vakantiepark in Doorn. Die baan verruilde hij voor assistent bedrijfsleider bij vakantiepark de Remboe in Epe. Vervolgens kroop zijn recreatiebloed naar prachtige functies in Ommen en Lochem. "Ik woonde inmiddels in Epe. Toen er bij de RSG iemand gevraagd werd als hoofd facilitaire dienst, heb ik dat acht jaar gedaan. Ik werkte daar niet fulltime."

Van Elst werd (weer) lid van de vrijwillige brandweer en schopte het tot commandant van het Eper korps. Toch maakte hij weer een carrièreswitch. "Onze drie kinderen werden groter, ik wilde graag meer werken. Dat kon bij de RSG niet, dus ik zocht iets anders." De afgelopen 10 jaar was hij in dienst van SPV. "Men geeft daar veiligheidstrainingen." Van Elst was er verantwoordelijk voor het dagelijkse reilen en zeilen van de organisatie. "Spin in het web, zou je kunnen zeggen." Toch stond zijn arbeidsethos de laatste tijd steeds meer op de automatische piloot. Toen de vacature van Tiem in Zwolle (voormalig Wezo) langskwam, greep hij zijn kans.

"Ik werk hier met personen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. De factor mens is dus volop aanwezig. Ik ben net begonnen, dus ik inhoudelijk kan ik er nog niet veel zeggen. Maar het gevoel is goed. Ik voel me thuis, wil graag iets voor deze groep en voor dit bedrijf betekenen."

Dennis Dekker
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden