Autismecoach Marja Boxhoorn.
Autismecoach Marja Boxhoorn. (Foto: Gaby Jongenelen)

Autismecoach houdt open huis in Hattem

Hattem - Autismecoach houdt vrijdag 17 en zaterdag 18 januari open huis aan de Achterstraat 42 in Hattem.

Al dertien jaar helpt Marja Boxhoorn met haar bedrijf Autismecoach (jong)volwassenen en hun omgeving beter omgaan met autisme. Sinds kort vanuit de historische binnenstad van Hattem.

Tijdens het open huis kan men kennis maken met de praktische aanpak. Want autisme is makkelijker dan je denkt, als je de juiste mindset, kennis en vaardigheden hebt. Dat is waar Autismecoach bij helpt. De inloopmomenten zijn op vrijdag 17 januari van 13.30 tot 20.00 uur en op zaterdag 18 januari van 10.00 tot 15.00 uur.

Het aantal volwassenen wat een diagnose in het autistisch spectrum heeft, of zich sterk in de kenmerken van autisme herkent, blijft groeien. Het is een foute veronderstelling dat autisme een hype is en dat er zomaar labeltjes worden uitgedeeld. Wil je daadwerkelijk een diagnose autisme krijgen dan is er vanaf de kindertijd al sprake van problematieken op het gebied van de sociale interactie, communicatie en flexibiliteit in denken en handelen.

95 procent van de mensen met autisme ervaart dagelijks veel stress. In Nederland is sowieso het percentage (werk)stress en burnout hoog. Maar voor mensen met autisme is dit dagelijkse kost. Ze zijn gevoeliger voor stress, de oorzaken zijn vaak anders en het herstel duurt langer.

Achter de voordeur van heel wat huizen worstelen gezinnen met autisme. Van de buitenkant is dit niet altijd zichtbaar. Juist partners en ouders van iemand met autisme hebben het zwaar. De belasting is in veel gevallen zo hoog dat partners en ouders overbelast raken en moeite hebben om alle ballen in de lucht te houden. In veel partnerrelaties is er sprake van emotionele eenzaamheid, vaak omdat de sociale intuïtie niet goed of anders ontwikkeld is.

Er zijn veel goede mogelijkheden om beter om te gaan met autisme. Voor partners, ouders, vrienden en collega's zijn er volop tips beschikbaar om meer ontspannen om te gaan met iemand met autisme. Onder andere door aan te sluiten bij de sterke kanten van mensen met autisme. Zoals het analytisch denken en het oog voor detail. Marja heeft meerdere coachprogramma's ontwikkeld waarin mensen met autisme leren hoe ze rust in hun hoofd kunnen krijgen en hun relaties zelf kunnen verbeteren. Het aantal professionals die deze autismespecifieke coachprogramma's inzetten in hun begeleiding en behandeling groeit sterk.

Meer achtergrondinformatie is te vinden op: www.autismecoach.nl


 

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden