Albert Hassink en Willem Doorn ontvingen de Cittaslowprijs voor de cooperatie Boerenhart uit handen van burgemeester Koops.
Albert Hassink en Willem Doorn ontvingen de Cittaslowprijs voor de cooperatie Boerenhart uit handen van burgemeester Koops. (Foto: Jan Nitrauw )

Heerde moet het vooral samen doen

Heerde - De gemeente Heerde krijgt in 2020 mooie kansen en die moeten vooral samen opgepakt worden. Dat was de kern van de Nieuwjaarsboodschap van de net 50 jaar geworden burgemeester Jacqueline Koops. 'Samen' wordt wat mij betreft hét woord voor dit nieuwe jaar. In het afgelopen jaar heb ik de campagne 'Samen zijn wij Heerde' gelanceerd. Want alleen samen kunnen we een samen-leving vormen', is de boodschap.

(door Jan Nitrauw)

Voorafgaand aan de eigenlijke receptie was er een druk bezocht concert van muziekvereniging Wilhelmina dat in het herdenkingsjaar van 75 jaar bevrijding ook 'Soldaat van Oranje' op het repertoire had gezet.

Burgemeester Koops sprak vervolgens een volle foyer in De Heerd toe. Ze kon melden dat de jaarwisseling die ze voor het eerst in in de gemeente Heerde heeft meegemaakt, zonder geweld tegen hulpverleners en met heel weinig schade en onrust is verlopen. Daarvoor bracht ze ook alle hulde aan hulpverleners.

In de terugblik op 2019 ging burgemeester Koops allereerst in op de financiële positie van de gemeente Heerde. Zowel 2018 als 2019 zijn zware jaren geweest. "Eén van de eerste dingen die ik als nieuwe burgemeester mee mocht maken, waren de bijeenkomst aan het begin van 2019, waarin we samen met organisaties, verenigingen en inwoners van deze gemeente gesproken hebben over waar en hoe we eventueel konden bezuinigen. Hieruit zijn voorstellen gekomen die aan de gemeenteraad zijn voorgelegd. Gelukkig zijn de financiën nu weer op orde. Een mooi voorbeeld van hoe we in Heerde samen werken aan de uitdagingen waar we voor staan", liet ze hier over weten.

En gezien de uitlatingen van de burgemeester van Oldebroek en Hattem, moest ook burgemeester Koops wat opmerken over vliegveld Lelystad. Als 'ervaringsdeskundige' die in de Haarlemmermeer onder de rook van Schiphol heeft gewoond, was ze hier helder over. "Dat wens ik de inwoners van onze gemeente niet toe. Maar als je daarbij ook nog de uitstoot van vliegtuigen neemt in een tijd waarin de zorgen over het milieu steeds grotere vormen aannemen, dan is het eigenlijk niet te geloven dat er überhaupt nog serieus wordt gesproken over de opening van Lelystad", aldus burgemeester Koops. Die ook liet weten uit te zien naar de festiviteiten die in het kader van 75 jaar bevrijding in Heerde te verwachten zijn.

De jaarlijkse Cittaslowprijs viel in de categorie streekproducten. Daarvoor traden Willem Doorn en Albert Hassink van de coöperatie Boerenhart Veluwe IJsselvallei naar voren. Zij produceren lokale producten van de boeren en ambachtelijke verwerkers uit de streek beschikbaar voor horeca en instellingen. Hiermee kunnen restaurants een echt streekmenu op de kaart te zetten. Zo wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het uitdragen van Cittaslow.

Jan Nitrauw
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden