Jan en Rikie Oonk werden door burgemeester Koops beide getooid met de versierselen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Jan en Rikie Oonk werden door burgemeester Koops beide getooid met de versierselen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. (Foto: Jan Nitrauw )

Jan en Rikie Oonk compleet verrast met koninklijke onderscheiding

Heerde - Meestal heeft Jan Oonk zelf wel de regie in handen. Maar op de nieuwjaarsreceptie van de Heerder tennisclub werd hij samen met zijn vrouw compleet verrast. Namens Koning Willem Alexander werden zowel Jan als Rikie Oonk door burgemeester Jacqueline Koops onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

(door Jan Nitrauw)

Het leek een nieuwjaarsreceptie te worden zoals ze die zelf vele malen georganiseerd hebben. Een drankje, een hapje, veel geklets en de nodige vrijwilligers die in het zonnetje werden gezet. Aan het einde riep voorzitter Edwin Boschman Jan en Rikie Oonk naar voren. En ook dat was nog normaal. Beide hebben aangegeven dat ze een aantal taken neerleggen. Voorzitter Boschman kweet zich van zijn taak, benoemde de verschillende functies en kwaliteiten van het echtpaar Oonk, roemde hun kwaliteiten en overhandigde de bloemen. En ook het dankwoord van zowel Rikie als Jan Oonk. Rikie op z'n Sallands: 'Er is een tied van komm'n en een tied van goan. En noe is de tied van goan'. En Jan memoreerde nog dat hij soms toch wel heel veel aan de fiets had hangen in zijn jaren als voorzitter. Ook het applaus was nog normaal. Toch hing er iets van spanning in de lucht, veel aanwezigen waren uiteraard op de hoogte van een vervolg. Maar hoe zou dat er uit zien?

Boschman hield de spanning er nog even in met de opmerking dat er bij hun afscheid toch ook anderen waren die hen de hand wilden drukken. Toen vervolgens kinderen en kleinkinderen en bestuurders van allerlei organisaties in optocht de kantine binnen kwamen, was de verbazing groot. Die werd nog groter toen burgemeester Jacqueline Koops, met ketting en dus duidelijk in functie, binnen kwam. Toen keek het echtpaar elkaar veel betekend aan.

Dat de onderscheiding voor beiden meer dan verdient is, maakte burgemeester Koops duidelijk. Een hele rij functies, gekenmerkt door dienstbaarheid aan de eigen omgeving en de samenleving, passeerde de revue. Van de mantelzorg door Rikie in haar naaste omgeving en haar werk voor 'Pas mode aan' tot hun beider inspanning voor de Schotkampschool. Jan vervult nogal wat taken voor de stichting Molenbezit gemeente Heerde en beiden hebben zich ongelooflijk ingezet voor de Heerder Lawn Tennis Club.

Jan Harm Bosch roemde de beleidsmatige als de inzet van zijn technische kennis voor de molen in Veessen en Wapenveld. Recent nog bij de plaatsing van een Sprinklerinstallatie in de Veesser molen. Collega bij Bolletje, tennismaatje en buurman Geert Jan van Ark kwam ook al superlatieven tekort om de inzet van het echtpaar Oonk de prijzen. "We hebben een dijk van buurvrouw", aldus zijn kwalificering van Rikie Oonk. En Jan voegde hij de opmerking toe: 'Je hebt vaak gelijk'. Beiden hebben als overeenkomst: orde, discipline en netheid. Jan had wel het laatste woord: "Ik denk dat ik morgenvroeg met andere ogen naar Rikie kijk".

Jan Nitrauw
Meer berichten