Foto:
Tussen heuvels en rivier

Tussen heuvels en rivier - Een nieuwe rubriek

Tussen heuvels en rivier is de titel van de wekelijkse natuurrubriek die tussen 1970 en 2000 verscheen, aanvankelijk in Veluws Nieuws, later in het Noord-Veluws Dagblad. Els Koopmans-Grommé en Henk Menke schreven samen met gastschrijvers in die periode wekelijks een stukje over alle mogelijke onderwerpen, van het ontstaan van de Veluwe tot het gedrag van een vlinder in onze tuin.

Na dertig jaar en zo'n 1500 artikelen was het in 2000 mooi geweest. Nu, twintig jaar later, staan natuur en milieu meer dan ooit in de aandacht. Steeds meer mensen gaan beseffen hoe groot de waarde en de betekenis van de natuur zijn. Tijd dus voor een nieuwe natuurrubriek. Vereniging Milieuzorg Epe nam hiertoe het initiatief.

Wij zijn in onze omgeving zeer rijk bedeeld met prachtige natuur. Tussen de heuvels van de stuwwal in het westen en de IJssel aan de oostkant zijn de meest uiteenlopende landschappen te vinden, stuk voor stuk wereldjes in zichzelf, bevolkt door specifieke planten en dieren.

Je hoeft niet altijd ver in de natuur door te dringen om bijzondere dingen te ontdekken. Op de fiets of wandelend in het Wissels Veen kun je gemakkelijk verrast worden door een ijsvogel die tevoorschijn komt langs de oever van een stroompje en heel even met je meevliegt. Die ijsvogel is wel een heel spectaculair beestje, maar hoe meer je van de natuur te weten komt, hoe groter het aantal verrassingen dat te ontdekken valt en hoe dichter bij huis dat gebeuren kan. Ook in een gewone tuin in het dorp zijn wondertjes mogelijk. De natuur komt overal waar wij haar niet het leven onmogelijk hebben gemaakt. In kleine tuintjes diep in benauwde bouwblokken midden in Amsterdam kunnen spechten voorkomen, tussen tientallen andere vogelsoorten - dat zegt wel iets.

We weten allemaal dat het met de natuur niet goed gaat. Maar juist omdat in de natuur alles met alles te maken heeft, is het al gauw mogelijk om iets te doen om de biodiversiteit een beetje vooruit te helpen. De biodiversiteit is de verscheidenheid in planten- en dierensoorten. Of je nu midden in de natuur woont of in de bebouwde omgeving, omdat de natuur overal is, is overal iets te doen, vaak met duidelijk, zichtbaar of merkbaar resultaat.
Het is december geworden. Buiten lijkt de wereld in winterslaap te gaan. Als we iets voor de natuur willen doen, moeten we overal waar dat kan stoppen met het rigoureus opruimen van blad. Waar blad (en afgevallen zaden!) blijven liggen blijven de insecten die in die laag plantaardig afval leven gespaard en daarmee het voer voor allerlei vogels. Ook blijft de structuur van de bodem beschermd tegen dichtslaan door neerslag en blijven voedingsstoffen behouden voor het volgend seizoen. Waar blad blijft liggen krijgt de biodiversiteit direct een duw in de goede richting. Hoe belangrijk dat is is te illustreren aan de hand van de terugkerende invasies van de eikenprocessierups – geheel veroorzaakt door verstoring van de biodiversiteit.

Over eikenprocessierupsen en biodiversiteit gesproken en met het oog op de komende vakantieperiode geven we hierbij tenslotte de belangrijkste aanwijzingen voor het bouwen van een nestkastje voor koolmezen, vogels die onder andere eikenprocessierupsen eten. Het maken van zo'n nestkastje is een dankbaar werkje. Je haalt het voorjaar dichterbij en je gaat anders naar de vogels kijken dan je tot nu toe deed. Hoe meer nestkasten er komen, hoe beter. Veel plezier en succes!

Nestkast koolmees
-Gebruik natuurlijk materiaal: hout, in plankjes van 15 mm dik
-Afmetingen: hoog 26 cm voor, 30 cm achter; breed 12 cm, diep 12 cm. Deksel/dakje steekt aan zijkanten 1 cm uit en aan voorkant 2 cm.
Vlieggat 32 mm doorsnede. Let op: voor iedere vogel geldt een eigen maat!
-Het schuine deksel moet open kunnen voor schoonmaak in de herfst (borstelen met water).
-Deksel/dakje moet waterdicht zijn
-Ophangen minstens 2 meter boven de grond.

Vereniging Milieuzorg Epe
milieuzorgepe@gmail.com

Joop de Haan
Meer berichten