Epenaar Frits Smit gaat columns schrijven voor Veluws Nieuws over wel en wee in gemeente Epe.
Epenaar Frits Smit gaat columns schrijven voor Veluws Nieuws over wel en wee in gemeente Epe. (Foto: Dennis Dekker, www.mediamagneet.nl)

Columnist Veluws Nieuws: Frits Smit over wel en wee in gemeente Epe

Epe - Hij was jarenlang directeur van de Kamer van Koophandel Oost Nederland. Door dat werk kende hij veel mensen en kwam dus ook in contact met vele prachtige bedrijven en de lokale politiek. Hij woonde in Zwolle en werd daar ooit gevraagd als columnist voor De Peperbus. "Ik vond dat een eer. Toch heb ik er mee gewacht totdat ik met pensioen ging. Omdat ik anders niet kon zeggen wat ik wilde zeggen." Inmiddels verhuisde hij naar Epe en bouwde daar een netwerk op. Eind december schreef Frits Smit zijn laatste column voor bovengenoemde Zwolse weekkrant. Vanaf deze week gaat hij als maandelijkse columnist aan de slag voor Veluws Nieuws. Met dit interview stelt hij zichzelf voor.

(Door Dennis Dekker)

Al is dat voorstellen misschien helemaal niet nodig. Voor zijn Zwolse periode woonde Smit namelijk al decennia in Epe. En sinds hij weer terug verhuisd is naar dit dorp, zet hij zijn kennis en kunde graag in op vele plekken in dit dorp. "Men zou mij kunnen kennen van de Stichting Promotie Gemeente Epe waar ik één van de bestuursleden ben. Deze stichting is ooit opgericht om Epe als toeristische gemeente meer op de kaart te zetten."

"Men zou me ook kunnen kennen van het project 'Veluwe op 1'. Daar werk ik mee aan het programma Vitale Vakantieparken. Elf Veluwse gemeenten, waaronder Epe, willen een divers en kwalitatief goed aanbod van vakantieparken realiseren. Samen met de recreatieondernemers denken we na over onderwerpen zoals innovatie, herstructurering, veiligheid en leefbaarheid van hun vakantieparken."

En nu komt daar dus de functie columnist van Veluws Nieuws bij. De treffende titel van Smits stukjes? 'Eper erupties'. "Dat zegt wel genoeg, denk ik. Ik schrijf over bestuurlijke aspecten die me opvallen in deze gemeente. Dat kan gaan over iets in de lokale politiek, maar dat kan ook gaan over regio-overstijgende onderwerpen waar Epenaren mee te maken hebben, zoals Lelystad Airport. Maar planologie, ruimtelijke ordening of mijn favoriete voetbalclub PEC zouden ook onderwerpen kunnen zijn. In het laatste geval moet ik natuurlijk wel zoeken naar een 'Eper haakje'. Al hoeft dat niet al te moeilijk te zijn nu de club door een Epenaar getraind wordt."

Smit heeft als columnist een herkenbare stiel, zo zegt hij over zichzelf. "Het wel en wee in deze gemeente wordt door mij op een laagdrempelige manier behandeld. Het zijn onderwerpen die me verbazen, verwonderen. Ontwikkelingen waar ik het vaak niet mee eens ben of waar ik vraagtekens bij plaats. Ik zal er alleen nooit met gestrekt been in gaan. Dat wil ik niet. Aan de andere kant: gekonkel probeer ik wél aan de kaak te stellen. Ik zal dat overigens altijd doen met een knipoog. Kort en goed: ik vind het prachtig om met deze column een podium te hebben om ergens iets over te vinden en daar anderen over na te kunnen laten denken."

Lees de eerste column hier: https://www.veluws-nieuws.nl/nieuws/algemeen/923758/stikstofstrohalm-

Dennis Dekker
Meer berichten