Het Voerman Museum Hattem toont het complete drieluik van de rode kool. (foto: Voerman Museum Hattem)
Het Voerman Museum Hattem toont het complete drieluik van de rode kool. (foto: Voerman Museum Hattem) (Foto: )
Kunst & Cultuur

Ruim baan voor kool na winterstop

Hattem - Drie schilderijen met elk een rode kool als onderwerp. Dit drietal is te zien in de Jan Voerman junior-zaal van het Voerman Museum Hattem. Junior legde in deze werken als het ware 'het leven' van een rode kool vast.

Hattem - Jan Voerman junior was een schilder die 'gewone' objecten als groenten en fruit in zijn kunst als volwaardige onderwerpen uitwerkte. In deze stillevens vertelt hij het verhaal van de rode kool en kiest drie momenten uit om bij 'het leven' van de kool stil te staan.

Op het meest linker werk op de foto is de kool gaaf en in volle glorie. Op het middelste schilderij treedt er al flink verval in en op de rechter afbeelding is de beste tijd van deze rode kool definitief voorbij. Met dit drieluik verwijst Voerman junior naar de vergankelijkheid van het bestaan.

Het Voerman Museum Hattem toont het complete drieluik van de rode kool, nadat eerder alleen de kool in het laatste stadium van verval te zien was. Het museum besloot begin 2018 de zaal met werken van Jan Voerman junior te moderniseren, waarbij er ook een nieuwe indeling voor deze ruimte werd gemaakt. Dankzij de reorganisatie werd ruimte gevonden om de drie kolen als 'één drieluik' aan het publiek te laten zien.

De herindeling van de Voerman junior-zaal is uitgevoerd tijdens de wintersluiting van 2018. Het museum gaat elk jaar in de loop van januari twee weken dicht. Een periode die wordt aangrepen om diverse klusjes uit te voeren en daarnaast een van de museumruimten tegen het licht te houden en op te frissen. Met als resultaat in 2018 een geheel vernieuwde Jan Voerman junior-zaal, met hereniging van de 'rode kolen-familie' als resultaat.

Vorig jaar is tijdens de 'wintersluiting' de Jan Voerman-senior zaal opnieuw ingericht. De kleurstelling van de zaal werd aangepast en doordat de aftimmering van een schouw werd verwijderd ontstond er meer ruimte. De werken konden daardoor op betere wijze konden worden getoond.

Dit jaar is de winterstop van maandag 20 januari tot en met maandag 3 februari. En ditmaal wordt onder meer de 'Zicht op Hattem-zaal' onder handen genomen. Het resultaat? Dat is vanaf dinsdag 4 februari te bekijken.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers. Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038 - 444 28 97

www.voermanmuseumhattem.nl

Joop de Haan
Meer berichten