Foto:

Redenaars in de dop Junior Speaking Contest 2020 RSG Noord Oost-Veluwe

Epe - Leerlingen van klas 2 en 3 van het Tweetalig Atheneum van de RSG Noord Oost-Veluwe stonden in de schijnwerper tijdens het jaarlijks terugkerend Junior Speaking Contest. Dat is een bijzondere speechwedstrijd onder tweetalige scholen die landelijk word georganiseerd.

Bijzonder, omdat deze leerlingen al op jonge leeftijd geleerd wordt om een goed gestructureerde en overtuigende speech te schrijven, uiteraard in het Engels, en deze aan het publiek te presenteren.

Ieder jaar is het thema weer een grote uitdaging, omdat je er vele kanten mee uit kunt. Dit jaar was het thema: 'My future is now.' Onder veel belangstelling van ouders en medeleerlingen gaven de leerlingen uit beide klassen eerst in de voorrondes hun 'three-minute speech' waaruit in totaal de zeven beste sprekers werden geselecteerd.

Duidelijk was dat de leerlingen met dit thema prima uit de voeten konden. Er was een grote verscheidenheid aan benaderingen, zoals : klimaat, educatie, pesten en stamcel techniek.

In de daaropvolgende finale werd vervolgens uit elke klas de winnaar gekozen. Uit de tweede klas was dat Halynka van Eek, die een goed opgebouwde en overtuigende speech gaf waarin zij de waarde van goedheid jegens de ander onderstreepte om zodoende een ieder, ongeacht afkomst en religie een veilige toekomst te geven.

Uit de derde klas werd dat Cas Juffermans die met een gedurfde speech het ethische vraagstuk omtrent ingrijpen in menselijke genen, indruk maakte.

In de finale jury zaten Femke Zweekhorst (uit 6 Tweetalig Atheneum) en Peter Birdsall en Daniel O'Connell respectievelijk uit Engeland en Ierland en werkzaam bij Hogeschool Wittenborg in Apeldoorn.

De twee winnaars gaan nu door naar de Regionale rondes.

Joop de Haan
Meer berichten