Willem Bijleveld (tweede van links) is omringd door wethouder Erik Visser en Jos (links) en Léon (rechts) Freriks van bungalowpark De Rietberg.
Willem Bijleveld (tweede van links) is omringd door wethouder Erik Visser en Jos (links) en Léon (rechts) Freriks van bungalowpark De Rietberg. (Foto: )

Eerste laadpaal bij De Rietberg in Epe

Epe - Willem Bijleveld, voorzitter van de netwerksamenwerking VeluweAlliantie (www.veluweop1.nl), verwoordt het duidelijk. "Natuur moet je behouden, verbeteren en waar mogelijk zelfs versterken. Daar zijn duurzame maatregelen voor nodig. Een van die maatregelen op de Veluwe is de groepsaankoop van een reeks laadpalen voor elektrische auto's bij toeristische bedrijven." De eerste laadpaal werd afgelopen donderdag officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde bij Bungalowpark De Rietberg aan de Jagtlustweg. "Dit is het begin van een heel groot programma, zo verwachten we."

(Door Dennis Dekker)

Léon en Jos Freriks, eigenaren van De Rietberg zijn vanaf het prille begin geïnteresseerd in deze bijzondere groepsaankoop. "Toen we van dit initiatief horen hebben we direct gereageerd dat we mee wilden doen. Sindsdien zijn we steeds nauwgezet bijgepraat."

Voor De Rietberg is een dergelijke elektrische laadpaal (met twee oplaadpunten) van grote meerwaarde, vertellen de broers. "Naast een extra service aan onze gasten, hebben ook elektrische autorijders uit Epe en omgeving er veel baat bij. Wanneer ze de app van de leverancier (ParkNCharge) hebben geïnstalleerd, dan kunnen ze op een kaartje zien waar de laadpalen allemaal staan. Wanneer die van ons vrij is, dan laat die app dat zien. Zo is het zeer gemakkelijk om hier even de auto op te laden. Bijvoorbeeld wanneer je in het bos aan het wandelen bent of de hond even uitlaat."

De Rietberg in Epe is niet het enige bedrijf dat geïnteresseerd was. 32 Andere partijen gaven al aan ook mee willen doen met deze groepsaankoop. ParkNCharge levert de laadpalen, maar verzorgt ook de aanleg, het onderhoud en het beheer ervan. Bijleveld: "Zowel de VeluweAlliantie als ParkNCharge hebben eenzelfde missie op het gebied van duurzaamheid. Ze willen bijdragen aan een betere leefomgeving. Het beschikbaar hebben van voldoende laadpalen draagt bij aan de ambitie om de Veluwe om te vormen tot de meest gastvrije regio. Duurzaam vervoer is daarin essentieel."

Erik Visser was afgelopen donderdag namens het Eper college uitgenodigd om aanwezig te zijn. Als wethouder economie en arbeidsmarkt (waar ook recreatie en toerisme onder valt), ziet hij dat zo'n initiatief van grootschalig inkopen van deze laadpalen voor elektrische auto's goed werkt. "Alleen ben je maar alleen. Dit project heeft een duidelijke meerwaarde voor de toeristische bedrijven. Naast inkoopvoordeel zorgt dit initiatief van VeluweAlliantie voor meer slagkracht én voor meer bewustwording voor het onderwerp duurzaamheid."

Vervolgens onthulde wethouder Visser de paal en hing Bijleveld zijn auto aan de kabel. Bijleveld: "Zullen we samen het glas heffen? Dan kan mijn auto nog even aan de stroom, voordat ik straks naar huis rijd." Het aanbod dat ParkNCharge aan deze 32 bedrijven gedaan heeft, geldt ook voor andere recreatieondernemers op de Veluwe. Geïnteresseerd in deelname? Mail dan laadpalenveluwe@parkncharge.nl.

Dennis Dekker
Meer berichten