Mariska Weemaes verruilde haar carrière als lerares voor een baan als beeldcoach. Haar hobby is werken in de (grassen)tuin rondom haar huis.
Mariska Weemaes verruilde haar carrière als lerares voor een baan als beeldcoach. Haar hobby is werken in de (grassen)tuin rondom haar huis. (Foto: )

Beeldcoach Mariska Weemaes 'plukt dag'

Epe -  Mariska Weemaes (45) uit Epe heeft haar carrière recentelijk drastisch over een andere boeg gegooid. Omdat ze jarenlang als lerares voor de klas stond, begon het te kriebelen. Ze had het wel een beetje gezien in het basisonderwijs en ging de Opleiding Beeldcoach volgen. In eerste instantie om zichzelf bij te scholen en geestelijk uit te dagen. Maar daarbij wilde ze haar vergaarde kennis en ervaring toepassen op de basisschool waar ze les gaf. En toen gebeurde er iets vervelends, dat maakte dat haar visie op werk totaal veranderde. "Heel plotseling overleed mijn vader..."

(door Door Dennis Dekker)

Haar moeder was jaren geleden ook al overleden. "Maar dat was na een lang ziekbed. Dit zagen we totaal niet aankomen. Mijn vader was nog fit, niets wees er op dat dit ging gebeuren." Als je zo plotseling met een vervelende familiesituatie geconfronteerd wordt, dan doet dat iets met je visie op werk en op geld verdienen, heeft Mariska ervaren. "Mijn conclusie was al snel: ik wil vanaf nu alleen dingen doen die ik leuk vind. Waar ik blij van word. Anders dan dat je enkel denkt aan het geld dat dit werk jou oplevert."

Grassentuin

Ze gooide haar leven om. "Dat moest sowieso, want doordat mijn beide ouders overleden waren, ontstond de optie om het ouderlijk huis te kopen. Mijn zus wilde dat niet, dus ik ben samen met mijn man gaan inventariseren of het ons wellicht zou lukken om daar te gaan wonen." Inmiddels is Mariska daadwerkelijk met haar gezin verhuisd naar die vrijstaande boerderij aan de Eper Grensweg. "Dit plekje is extra bijzonder. Mijn ouders hadden hier een prachtige tuin (www.debuitenhofepe.nl) aangelegd. Daarmee gooiden ze zowel nationaal als internationaal hoge ogen tijdens Open Tuinenweekenden. De grassentuin is bijvoorbeeld zeer onderscheidend."

Omdat Mariska 'aardige groene vingers' heeft, is er besloten om deze tuin te behouden. "Het geeft me de nodige rust in mijn hoofd. Ik vind het heerlijk om even weg te dromen als ik buiten aan het werk ben. Daarbij denk ik dat onze ouders het heel gaaf zouden vinden dat hun levenswerk doorgaat." Naast deze belangrijke hobby die in de toekomst wellicht ook nog wel uit kan groeien tot bedrijf, besloot Mariska ook als onderwijskundige zzp'er aan de slag te gaan. "Ik gooide mijn leven al helemaal op de kop vanwege die verhuizing, dan moet dat ook maar qua werk, zo voelde ik." Een half jaar geleden nam ze ontslag als lerares.

Inmiddels laat ze zich als beeldcoach (www.mariskaweemaes.nl) inhuren op scholen. "Ik kom dan met mijn camera in de klas, neem op wat ik signaleer en bespreek deze beelden met de leerkracht. Ik vind het geweldig om hen persoonlijk te begeleiden of om in te zoomen op een kind dat zich in de klas niet lekker in zijn of haar vel voelt. Mijn onderwijskundige kennis wordt zo op een heel andere manier ingezet. Hoe vervelend ook: het overlijden van mijn vader heeft me heel veel gebracht. Ik doe nu écht wat ik leuk vind. Ik pluk de dag en ik geniet."

Dennis Dekker
Meer berichten