Op maandagavond komen veel jongeren samen in het Vaassense buurtgebouw Balai Pusat. Een geslaagd project van jongeren voor jongeren.
Op maandagavond komen veel jongeren samen in het Vaassense buurtgebouw Balai Pusat. Een geslaagd project van jongeren voor jongeren. (Foto: )

Jongerenavond Balai Pusat erg succesvol

Vaassen - Een stel jongeren speelt de voetbalgame Fifa, anderen staat te tafelvoetballen. In dezelfde ruimte vindt er ook nog een afvalcompetitie rondom de tafeltennistafel plaats. De sfeer is goed. Jongeren zijn vrolijk. Deze groep geniet oprecht van een avondje samen zijn. "Daar waar ze voorheen misschien wel zonder echt doel op straat rondhingen, komen velen nu op maandagavond samen in het Vaassense buurtgebouw Balai Pusat. Deze jongerenavond is druk bezocht en blijkt een succes", aldus Shedy Abourayan (33).

(door Dennis Dekker)

Shedy is jongerenwerker bij Koppel-Swoe. Hij houdt zich bezig met de dorpen Epe en Vaassen. "Ik heb een geweldige baan, maar ik zou dit project graag extra onder de aandacht willen brengen. Waarom? Het wordt georganiseerd door jongeren en is voor jongeren. Ik hoef alleen maar te ondersteunen en te faciliteren." Deze jongerenavond vindt elke maandag plaats in gebouw Balai Pusat in de Vaassense wijk Berkenoord II. Shedy noemt het een voorbeeldproject voor jongerenwerkers in den lande. "De jongeren zijn zelf de initiators. Geweldig toch?"

Hoe deze avond ooit opgestart is? Shedy vertelt: "Het zal in september van het vorig jaar zijn geweest. Buurtbewoners Quincy Maspaitella, Seqoia Latupeirissa en Lakesh Hurulean hangen op straat. De drie vrienden die ieder 21 jaar oud zijn, signaleren dat er op maandagavond niets in het buurtgebouw Balai Pusat gebeurt." Hun idee? 'Hoe zouden wij er voor kunnen zorgen dat we samen met andere jongeren uit deze buurt iets in dat gebouw kunnen doen?' Op dat moment komt Samuel Sopacua langslopen, vertelt Shedy verder. "De vrienden confronteren hem met hun vraag. Oom Sammy (want zo noemt iedereen uit de buurt hem) heeft nog diezelfde avond contact gezocht met wijkagent Richard Beekman."

De wijkagent heeft er vervolgens razendsnel voor gezorgd dat zowel het bestuur, als de eigenaar van het gebouw (de gemeente Epe) dit bijzondere initiatief gingen omarmen. Inmiddels zorgen de drie vrienden er op maandagavond zo'n 20 à 25 jongeren in Balai Pusat zijn. Shedy: "Het trio heeft mede door deze avond een voorbeeldfunctie in de buurt gekregen. Iedereen, zowel de jongeren als ook de organisatoren, ziet dat deze avond een groot belang heeft in deze buurt." De drie vrienden zijn zelf ook trots. "Er gebeurt veel op maandagavond. We proberen altijd te verrassen, iets anders te doen. Soms wordt er zelfs een eenmalig evenement georganiseerd zoals een Fifa-competitie. We doen dat met hulp van de Koppel-Swoe stagiairs Hakan Soykan en Mucahid Kiliç."

Deze avond is een jongerenwerkproject uit het boekje, vult Shedy aan. "Dit is geweldig voor deze wijk. De drie jongens doen er alles aan om er voor te zorgen dat er niets mis gaat." De drie bescheiden jongeren tot slot: "We zijn enorm blij dat we de kans krijgen om dit voor Berkenoord doen. Maar zonder Oom Sammy en Richard was dit nooit gelukt."

Dennis Dekker
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden